Biznis i ekonomija

Rusija najavila polugodišnju zabranu izvoza benzina

Rusija je u utorak najavila šestomjesečnu zabranu izvoza benzina koja na snagu stupa s 1. ožujka kako bi kompenzirala snaženje potražnje autohtonih potrošača i poljoprivrednika i omogućila planirano održavanje rafinerija.

Zabranu, o kojoj je prva izvijestila RosBiznesConsulting grupa (RBC), u međuvremenu je potvrdila glasnogovornica zamjenika predsjednika vlade Aleksandera Novaka.

Rusija je sličnu zabranu nametnula lani od rujna do studenoga kako bi zauzdala rast cijena na domaćem tržištu i dokinula nestašice. Samo su četiri bivše sovjetske države – Bjelorusija, Kazahstan, Armenija i Kirgistan – bile izuzete.

U ovom navratu zabrana se neće odnositi na države članice Euroazijske ekonomske unije, Mongoliju, Uzbekistan i dvije odcijepljene regije Gruzije koje podržava Rusija – Južnu Osetiju i Abhaziju.

Rusija je uz Sjedinjene Američke Države najveći svjetski izvoznik dizela, dok je njezin otisak na tržištu benzina osjetno manji. S druge strane šestomjesečna zabrana nije uobičajena i izgledno će rezultirati remećenjem globalnog tržišta.

Europska unije je uvoz ruskog dizela, benzina i drugih derivata započela smanjivati nakon početka rata u Ukrajini u veljači 2022. da bi ga potpuno dokinula s 5. veljače 2023. godine. Alternative su se pokazale skupe, ili čak porazne jer Unija rusku naftu nastavlja kupovati, ali preko posrednika, uvozeći inflaciju za svoje građane.

Jedan od najvećih posrednika u preradi ruske nafte za EU je Indija.

Grabancijaš/Reuters


Povezane vijesti