Biznis i ekonomijaPreporučeno

Plenković i HDZ poentiraju – BDP RH u Q4 2023. najbolji u EU

Državni zavod za statistiku (DZS) u utorak je objavio preliminarne podatke prema kojima je bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom tromjesečju 2023. godine realno porastao za 4.3% u poredbi s istim kvartalom u godini prije.

Sezonski prilagođen, BDP je s trećeg na četvrti kvartal porastao za 1.3%.

Prema prvoj procjeni, godišnji bruto domaći proizvod za 2023. realno je veći za 2.8% u odnosu na 2022. godinu, a godišnja bruto dodana vrijednost realno je veća za 2.3%.

“Prva procjena, prema izvornim podacima, pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u četvrtom tromjesečju 2023. realno veća za 2.8% u odnosu na isto tromjesečje 2022. Tromjesečni rast BDV-a vidljiv je u većini skupina djelatnosti, a na njega su najviše utjecale Trgovina na veliko i na malo, prijevoz i skladištenje, smještaj, priprema i usluživanje hrane te Građevinarstvo,” rezimirali su iz DZS-a.

Podaci potvrđuju da je glavni pokretač pozitivnih trendova bila osobna potrošnja, odnosno potrošnja kućanstava koja je u vrijeme darivanja porasla za 5.3%, na što je najviše utjecao porast prometa trgovine na malo.

Državna potrošnja u četvrtom je tromjesečju realno porasla za 0.2% u poredbi s istim razdobljem prethodne godine.

Izvješće bilježi nastavak propadanja izvoza i uvoza roba i usluga za 4.4%, odnosno 7.1%, što je neugodno ali osjetno blaže od pada izvoza za 8.5% i uvoza za 12.1% u trećem tromjesječju 2023. godine.

Zakucavanje premijera Plenkovića

Premijer Andrej Plenković u neposrednoj je reakciji poentirao i podcrtao dobre rezultate, rekavši da je BDP u četvrtom tromjesečju u poredbi s istim razdobljem predpandemijske 2019. godine porastao za 15.5% i da je riječ o najboljem rezultatu članica Europske unije.

“Rast BDP-a u 2023.  godini je 2.8 posto i to je već dvanaesti kvartal zaredom da BDP raste. Pune tri godine bilježe se pozitivna kretanja rasta BDP-a,” rekao je.

Premijer je potom u večernjim satima na društvenom mikroblogu X izvijestio da su stranačka tijela rezimirala postignuća u proteklom tjednu.

Također je objavio video sa sukusom svoji promišljanja o gospodarskom rastu u kojem je naglasio da je rast za 2.8% na godišnjoj razini, prema do sad objavljenim podacima Eurostata, drugi u Europskoj uniji, odmah iza Malte.

“Uz snažan rast #BDP u 2023., Hrvatska će dosegnuti 75% prosjeka razvijenosti EU-a, dok je 2016. bila na 62%. Ostvarujemo strateške ciljeve i vodimo odgovornu politiku @VladaRH u interesu hrvatskih građana i gospodarstva!” napisao je.

Pogledajte i njegovo dulje obraćanje novinarima nakon Sjednice šireg predsjedništva HDZ-a.

Prve procjene kvartalnog rasta BDP-a u europodručju i Europskoj uniji iz izvješća DZS-a i Eurostata.BDP Hrvatske 2023