Biznis i ekonomija

Otvoreno pismo sindikata o zaštiti radničkih prava u prodaji Leda

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) i Nezavisni sindikat Ledo u petak su u otvorenom pismu izrazili iznenađenje i razočaranje stavom poslodavca prema zaštiti i zadržavanju radničkih prava tijekom postupka prodaje LEDO plus d.o.o. (nekadašnja Ledo Grupa).

Sadržaj pisma koje potpisuju predsjednik Sindikata PPDIV Denis Paradiš i predsjednik Nezavisnog sindikata Ledo Danijel Živolić prenosimo u cijelosti:


Krajem prošle godine, održan je sastanak Sindikata PPDIV-a i Nezavisnog sindikata Ledo sa upravama Fortenova grupe i Ledo plus d.o.o. na kojem su sindikati upoznati s procesom prodaje kompanija iz Poslovnog područja zamrznute hrane, odnosno LEDO plus d.o.o.

Na navedenom sastanku a u dogovoru s poslodavcem, sindikati su najavili da će u narednom periodu predložiti Sporazum o zaštiti prava radnika koji će biti obuhvaćeni procesom prodaje LEDO plus d.o.o.

>>>Piknite si neku od 143 nekretnine Fortenove: javni poziv

Nastavno na sastanak, Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (Sindikat PPDIV) i Nezavisni sindikat Ledo uputili su dopis 7. siječnja 2021.g. poslodavcu kojim su predložili pet osnovnih elemenata Sporazuma o zaštiti prava radnika koji bi bili obuhvaćeni procesom prodaje LEDO plus d.o.o.

U svom dopisu sindikati su konkretizirali prijedloge načina na koje bi zaštitili prava radnika u slučaju prodaje LEDO plus d.o.o. više od onog što im je zajamčeno zakonom, a sve sukladno dogovoru s ranije održanog sastanka na kojem je g. Peruško pozdravio sindikalna nastojanja. Smatrali smo da i sam poslodavac prilikom pregovora o prodaji LEDO plus d.o.o. ima namjeru zaštititi prava radnika na način da očuva broj zaposlenih te zadrži kvalitetu i tradiciju proizvoda te da će prilikom odabira kupca inzistirati da se dugoročno ne ugasi ili preseli proizvodnja niti u jednom pogonu.

Suprotno stavu iskazanom na spomenutom sastanku, iz dopisa od 16. veljače 2021.g. (dakle, gotovo mjesec dana nakon našeg dopisa i mjesec i pol nakon održanog sastanka) proizlazi da poslodavac prilikom pregovora s potencijalnim kupcima iste nije niti upoznao s prijedlozima sindikata niti se prilikom odabira potencijalnog kupca rukovodio onim što sindikati koji djeluju u LEDO plus d.o.o. predlažu. Dakle, da se zaključiti da poslodavac ne uvažava nastojanja socijalnih partnera te se kod odabira kupca uopće ne rukovodi idejom zaštite prava radnika.

>>>Plenković pozdravio pregovore Belja i Megglea, preuzimanje osječke mljekare

Možemo reći da nas je odgovor poslodavca o očuvanju samo zakonom zajamčenih prava iznimno razočarao i iznenadio jer smo do sada smatrali da imamo isti cilj te smo poteškoće i probleme koji su se pojavljivali rješavali međusobnom komunikacijom i uvažavanjem koje je sada, nažalost, izostalo.

Sindikati su zatražili da se s dopisima upozna potencijalnog kupca LEDO plus d.o.o. te da nas se povratno obavijesti o njegovim stavovima i omogući održavanje sastanka kako bi dodatno pojasnili naše prijedloge, no premda je od našeg traženja proteklo dva tjedna, LEDO plus d.o.o. je očigledno nastavio pregovore s potencijalnim kupcem, neuvažavajući svoje socijalne partnere.

>>>Fortenova prodaje Atlas i Kompas, Projektgradnju i Sojaru, savjetnici UMiUM, PKF i Deloitte

Sigurni smo da bi potpisom Sporazuma o zaštiti prava radnika koji će biti obuhvaćeni procesom prodaje LEDO plus d.o.o. i samim radnicima pokazali da potencijalni kupac  ne namjerava zatvarati proizvodne pogone niti ih seliti ili smanjivati broj radnika te tako radnicima koji su gradili Ledo, nositelja i pokretača pri stvaranju bivše grupacije Agrokor (sadašnja Fortenova grupa), omogućili da se osjećaju sigurno i da im se jamči očuvanje njihovih radnih mjesta. Naime, radnici su s pravom zabrinuti da li će i ovo biti još jedna prodaja koja će rezultirati smanjenjem njihovih prava i smanjivanjem broja radnika.

Sindikati se s pravom pitaju, ako se ovako provodi prodaja LEDO plus d.o.o., što mogu očekivati ako dođe do prodaje još nekog društva iz Fortenova grupe.