Biznis i ekonomijaPreporučeno

Pandemija potpiruje cijenu zlata

Cijena zlata u srijedu je nastavila rasti iznad granice od 2,000 dolara uslijed postojanog slabljenja dolara, različitih procjena i očekivanja tržišta o budućim kretanjima pandemije, fiskalnih i monetarnih poticaja.

>>>‘De-dolarizacija’: udio dolara u ruskim rezervama u dvije godine pao s 46 na 22 posto

Reuters piše da zlato podržavaju bojazni i gledišta da će raskošno stvaranje novca rezultirati inflacijom u Americi, padom vrijednosti imovine i dugotrajnim slabim prinosima na državne obveznice.

Referentna cijena (XAU) u srijedu se popela za 1.53%, na 2,049 dolara za uncu, nakon što je ranije postavljen povijesni rekord od 2,055.1006 dolara.

Cijena zlata je od početka godine porasla za gotovo 35%.

>>>Kupujte zlato po bilo kojoj cijeni, printat će k’o ludi: Mobius

“Globalna pandemije pruža postojanu podršku zlatu uslijed povećane štednje, rastuće nejednakosti, golemog uništenje kapitala, pada produktivnosti, rastuće razine javnog duga, i, najvažnije, pada ekvilibrija u realnim kamatnim stopama,” drže stratezi i analitičari Bank of America koji prema Fox Businessu predviđaju da će cijena zlata segnuti do 3,000 dolara.

Masovno stvaranje novca za kojim su posegnule Federalne rezerve istovremeno otvara pitanje održivosti dolara kao glavne rezervne valute, rekao je Ryan Giannotto, direktor istraživanja u pružatelju ETF usluga Granite Shares za Reuters. “Dolar kolabira pod teretom tri bilijuna tiskanih dolara, sve to ide u prilog porastu cijena zlata.”