Biznis i ekonomijaPreporučeno

Peak Netflix u SAD-u

Netflix Inc je 17. srpnja objavio kvartalne rezultate koji otkrivaju da je kompanija, prvi put u osam godina, izgubila pretplatnike na domaćem tržištu i daleko promašila zacrtane globalne ciljeve.

Vijest o kvartalnom gubitku 130,000 američkih pretplatnika, nasuprot očekivanjima o osvajanju 352,000 novih, iskreno je šokirala pojedine analitičare i tržišta čija je inicijalna reakcija vrijednost dionica srušila za 12%.

>>>Visoko među oblacima: vrijednost Microsofta prvi put segnula iznad bilijun dolara

Kompanija navodi da je “precijenila potražnju za novim programima puštenima od travnja do lipnja i osjetila utjecaj povećanja cijena na pojedinim tržištima.”

Netflix je izvan američkog tržišta dodao 2.83 milijuna novih pretplatnika, ispod očekivanja analitičara od 4.8 milijuna.

“Prognoza je promašena preko svih regija, ali mrvicu više u regijama gdje smo povećali cijene,” navela je kompanija u pismu dioničarima.

Netflix je u 2018. na kreiranje sadržaja potrošio 7.5 milijardi dolara a ove godine namjerava nadmašiti taj iznos. Dug kompanije se od 2016. godine utrostručio i u 2018. iznosio 10.36 milijardi dolara.

“Iako smo očekivali usporavanje rasta korisnika u SAD-u, negativan rezultat s pretplatnicima je šokantan,” komentirao je Clement Thibault, analitičar financijskih tržišta na platformi Investing.com za Reuters. “Problem je što uz jačanje konkurencije nema garancije da Netflix ima dovoljnu moć za podizanje cijena bez masivnog krvarenja korisnika.”

Netflix je u drugom kvartalu povećao cijene na tržištima Britanije, Švicarske, Grčke i zapadne Europe. Kompanija je posljednji put izgubila pretplatnike u sličnom scenariju s podizanjem cijena u 2011. godini.

Iz servisa očekuju da će u trećem kvartalu osvojiti 7 milijuna pretplatnika zahvaljujući novoj sezoni super popularnog natprirodnog trilera “Stranger Things” čija je premijera bila 4. srpnja. Analitičari (Refinitiv) istovremeno prognoziraju rast od 6.6 milijuna.

Netflix će na tržištu usluga streaminga u studenom prvi izazvati Disney+ čija je potencija neupitna. Svoj dio kolača iduće godine namjeravaju potražiti podjednako impozantni Apple i medijska korporacija Comcast.

Dionica Netflixa je 17. srpanj na Nasdaqu zaključila padom s 362.44 na 320.66 dolara.