PolitikaPreporučeno

Picula i Zovko o pro forma glasanju, ‘džentlmenskom sporazumu’ | izbor predsjednice EP-a

Roberta Metsola; Foto: Alain Rolland/EP

Nova predsjednica Europskog parlamenta je Maltežanka Roberta Metsola iz redova pučana, a pobjedu je odnijela uz podršku triju najvećih političkih grupacija – pučana, socijaldemokrata i liberala koji su postigli dogovor o zajedničkim političkim prioritetima za iduće dvije i pol godine.

Metsola je pobijedila već u prvom krugu glasanja, za nju je glasalo 458 eurozastupnika.

>>>‘Naša kuća’: inauguracijski govor nove predsjednice EP-a Roberte Metsole

“Radilo se zapravo o dogovoru tri stranke – pučana koji su istaknuli Robertu Metsolu, socijaldemokrata koji su zbog programskog dogovora odustali od isticanja svog kandidata i Renew grupe, odnosno liberala koji su odlučili podržati Metsolu”, rekao je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula (S&D/SDP) za Hinu. “Riječ je o jednoj vrsti dogovora tri glavne, k tome još i proeuropske političke skupine u Europskom parlamentu da na ovim izborima, u sredini mandata, podupru jednu kandidatkinju”, objasnio je Picula.

“Džentlmenski sporazum”

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko (EPP/HDZ) rekla je za Hinu da bi bilo nadmetanja da su socijaldemokrati istaknuli svog kandidata, ali je ispoštovan “džentlmenski sporazum”, postignut u vrijeme izbora pokojnog predsjednika EP-a Davida Sassolija, po kojemu pučani preuzimaju tu funkciju na sredini mandata.

“Ovo pokazuje da smo imali izvanrednu kandidatkinju, koja je imala i dobar program, dobar imidž, dobru reputaciju i da smo još uvijek najjača skupina u parlamentu”, rekla je Zovko.

>>>Metsola, Kuhnke, Zlotowski i Rego u utrci za predsjednika EP-a

U utrci za predsjednicu EP-a bile su još Šveđanka Alice Kuhnke ispred Zelenih koja je osvojila 101 glas i Španjolka Sira Rego iz kluba Ljevice s dobivenih 57 glasova od 705 zastupnika u Europskom parlamentu.

“Druga kandidatkinja, kandidatkinja Zelenih apsolutno nije imala tu razinu niti reputaciju koju ima Roberta Metsola niti je bila prepoznata kao ozbiljan kandidat. No sa 101 glasom, vidjelo se da su peta najjača skupina u EP-u”, dodala je Zovko.

Sporazum pučana, socijaldemokrata i liberala o političkim prioritetima

Podrška novoj predsjednici, trećoj ženi na čelu EU-a, nije jedini element dogovora socijaldemokrata, pučana i liberala. Tri najveće političke grupacije dogovorile su političke prioritete i njih će se držati iduće dvije i pol godine.

>>>Malteška majka četvero djece Roberta Metsola kandidatkinja pučana za predsjednicu EP-a

“Moramo se svi ujediniti oko ideje Europe koja je stabilna, koja na neki način pruža odgovore na sve ove izazove koje vidimo, od pandemije, sigurnosnih problema, migrantskih valova, nezaposlenosti do odlaska mladih ljudi, moramo tražiti zajedničko rješenje kompromisom”, rekla je Zovko.

Transnacionalne liste

U tom dokumentu podržana je ideja o uvođenju transnacionalnih lista u budućnosti.

“Ako želimo jačati Europu, ako želimo doista imati koherentnije stavove o pitanjima koja lako dijele društva i političare, onda bismo trebali prije svega u budućnosti poraditi na tome i prije samog dana izbora. Odnosno, u samoj kampanji da europske političke opcije nastupaju koherentnije, da ljudi zapravo znaju koga biraju. I transnacionalne liste su jedan od izraza te želje da Europska unija bude koherentnija”, kaže Picula i dodaje da je najveći otpor toj ideji dolazi od manjih europskih zemalja “koje se, s pravom ili ne, boje da bi na takvim transnacionalnim listama bile dodatno marginalizirane”.

>>>EP pozvao na otvaranje dosjea UDBA-e i KOS-a

Zovko navodi da je sporazum “lista želja koalicijskih partnera”, a ideja o transnacionalnim listama “bila je vjerojatno od liberala pošto to dolazi od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i uvijek je bila njegova ideja da se prave transnacionalne liste”.

Primjerice, Sandro Gozi, bivši tajnik za europske poslove u Italiji, ušao je 2019. u Europski parlament kao francuski eurozastupnik.

“Tu razinu prepoznatljivosti kandidata u Europi mi još uvijek nemamo tako da će biti izuzetno veliki izazov raditi takve liste”, rekla je Zovko, dodavši da će se na tome raditi, “ali koliko će se to uključiti u sljedeće izborne programe, izborne liste, to ćemo još vidjeti”.

10 prioriteta

Sporazum EPP-a, S&D-a i skupine Renew Europe sadrži ukupno 10 prioriteta, a među njima su još borba protiv klimatskih promjena, digitalna tranzicija Europe, europska zdravstvena unija, strateška autonomija.

“Vodi se rasprava o tome što znači strateška autonomija, to više nije koncept koji se veže isključivo uz sigurnosno komponentu, odnosno zajedničku obranu Europske unije, nego je to i jedna platforma na kojoj bi trebalo osigurati samodostatnost Europske unije u suočavanju s različitim problemima i geopolitičkim takmacijama”, ističe Picula.

>>>Vote Watch prepoznao snažan utjecaj Picule na europsku politiku trgovine i vanjskih poslova

Dodao je da su socijaldemokrati inzistirali na socijalnoj komponenti u tom sporazumu i uklanjanju sve većih nejednakosti u Europskoj uniji. “Ova pandemija je prije svega snažan udarac socijalnoj sigurnosti građana zbog gospodarske nesigurnosti”, rekao je.