PolitikaPreporučeno

Plenković: naša je politika borba protiv korupcije

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin kapitulirao prije kampanje, predsjednik Zoran Milanović krši Ustav, a politička sitnež, poput Mosta nije netko s kim bi se sučeljavali.

Vezano za sučeljavanje na koje ga je pozvao premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja, premijer je prvo upitao tko je on i zatim dodao da bi se sučeljavali da imaju s kim.

“Ovo je politička utakmica u kojoj je Grbin kapitulirao prije formalne kampanje, Milanović krši Ustav, a politička sitnež, poput Mosta nije netko s kim bismo se sučeljavali”, rekao je premijer u Kozari Boku, nakon druženja s građanima.

“Kakvo je to ponašanje?”, propitivanje

Za optužbe koje je predsjednik Republike iznio na račun ministra Olega Butkovića, premijer je rekao kako misli da je najprije pitanje kakvo je to ponašanje nekoga tko je još samo formalno predsjednik Republike.

Upitan vidi li Butkovića kao stranačkog oponenta nakon izbora, Plenković je rekao da se Milanović “očito svaki dan budi pa lupeta bez veze, ide kao nekakva protuha po Hrvatskoj, umjesto da se drži zakonskih ovlasti.

Smatra da bi se Milanović trebao baviti Merzel, Kovačevićem i njegovim jatacima te onima koji ga podržavaju u kršenju Ustava.

Premjer je za Milanovića rekao da je prestao biti predsjednik Republike čim se pojavio na Glavnom odboru SDP-a jer je stao na stranu jedne stranke, krši sve ustavne propise, temeljna načela ustavnog poretka, zakone i prijeti kaznenim progonom.

Andrej Plenković miriše plavu ružu tijekom druženja s građanima na zagrebačkom Cvjetnom trgu; Foto: Admir Buljubašić

“Pravo pitanje je kako može netko takav biti na odgovornoj dužnosti u Hrvatskoj čija je bilnaca bila nula dok je bio premijer”, rekao je.

“Primitivizam”

Ocijenio je da su u četiri i pol godine od predsjednika vidjeli samo primitivizam, snižavanje političke kulture, govor mržnje i optužbe u kojima govori da bi instrumentalizirao tijela kaznenog progona.

“Za razliku od njega, naša je politika borba protiv korupcije, snaga i neovisnost, nepristranost i zakonito djelovanje pravosudnih institucija. I to su dva svijeta, ne dvije Hrvatske, tu se ništa ne može uopće niti usporediti”, rekao je premijer.

Ustvrdio je da je je “sramota za Hrvatsku da imamo takvo neustavno uplitanje u proces parlamentarnih izbora, onoga “koji je uskoro i bivši predsjednik”.

Premijer je naglasio da je njegova Vlada izvukla rejting iz smeća, gdje ga je Milanović ostavio 2016., te da se potvrda njihovog odgovornog upravljanja vidjela i prilikom izdanja narodne državne obveznice.

Čelnik HDZ-a rekao je da će stranka večeras predati financijsko izvješće po kojem su u kampanji potrošili nešto više od 900 tisuća eura, a on je donirao 3900 eura, maksimalno koliko može fizička osoba.

Odgovorio je da će u Splitu biti održan veliki skup na Rivi, na dijelu na kojem upravlja Lučka uprava, a ne Grad Split koji im je zabranio skup.

Ustvrdio je da je riječ o autoritarnim i diktatorskim manirima koji stavljaju najvažniju stranku u nepovoljni položaj, dodavši da ništa drugo ne očekuje od splitskog gradonačelnika.


Povezane vijesti