PolitikaPreporučeno

Plenković proglasio izbornu pobjedu koja bi se mogla pokazati Pirova

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je da je HDZ po treći put uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima te da od sutra kreće formiranje parlamentarne većine nakon što su objavljeni privremeni izborni rezultati po kojima HDZ osvaja 60 mandata.

Plenković se na kraju izborne večeri u ranim jutarnjim satima u četvrtak zahvalio svim biračima i sugrađanima koji su sudjelovali na ovim izborima za Hrvatski sabor.

“Od sutra ujutro krećemo u formiranje nove parlamentarne većine kako bismo formirali našu treću vladu”, rekao je  u izbornom stožeru HDZ-a.

Nastavit ćemo našu politiku koja je u proteklih osam godina zaštitila hrvatske građane od kriza, očuvala hrvatsko gospodarstvo, omogućila ostvarivanje niza strateških ciljeva, bilo na unutarnjem ili međunarodnom planu, dodao je.

Osvrnuo se i na poruke oporbe te zabrinjavajućim ocijenio da ona i večeras, kako je rekao, nakon što su ih po treći put porazili na parlamentarnim izborima, i dalje govori o “nekoj vladi kvazi-nacionalnog spasa”.

U dvorani je objava privremenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva (DIP), s obrađenih oko 91 posto biračkih mjesta, dočekana pljeskom okupljenih članova stranke, kao i Plenkovićev dolazak u dvoranu uz ritmove pjesme “Eye of the tiger”.

Scenariji i deklaracije

Gledišta o formiranju vlade u uzbudljivoj su večeri iznijeli i drugi dionici utrke. U sukusu, Domovinski pokret, koji nakon 91% obrađenih glasačkih listića osvaja 14 mandata, još je jednom odbacio svaku suradnju sa strankom Možemo! i SDSS-om.

Iz Možemo! su pak izrazili ufanje da će ljevica formirati manjinsku vladu.

Most, koji se našao u očekivanoj ulozi “kingmakera”, izričito je odbacio svako koaliranje s HDZ-om i odškrinuo vrata SDP-u, uz uvjet da ulogu predsjednika Vlade RH preuzme Nikola Grmoja.

Lideri Mosta također su opetovano rekli da očekuju raskol Domovinskog pokreta čiji bi se dio mogao prikloniti HDZ-u.

Dionici koalicije Rijeke pravde neposredno su izrazili spremnost za ne nužno prirodnu suradnju s Mostom i Domovinskim pokretom.

Zastupnik Mosta Marin Miletić novinarima je rekao da je njegova stranka spremna za sve, osim za HDZ, što je kroz večer deklarirala i Marija Selak Raspudić.

“Postizborni proces mogao bi biti dug i trnovit,” komentirao je nestranački zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Trpimir Goluža koji se našao u izbornom stožeru Mosta.

Kako bilo, izjave potencijalnih partnera HDZ-a sugeriraju da bi se Plenkovićeva pobjeda (i potraga za 16 zastupnika nužnih za formiranje većine) mogla pokazati Pirova.

Grabancijaš/HinaIzborne deklaracije