PolitikaPreporučeno

‘Počinje li?’: Blackout u dijelovima Pariza | VIDEO

Francuski pružatelj komunalnih usluga u državnom vlasništvu EDF u petak je nakon remonta osnažio proizvodnju u tri nuklearna reaktora dok je nestašica električne energije testirala živce u glavnom gradu Parizu.

EDF je u utrci s vremenom i hladnim temperaturama uslijed održavanja korozijom nagrizenih i vremešnih nuklearnih pogona.

>>>Cijena nacionalizacije francuskog energetskog diva veća od 8 milijardi eura

Reuters navodi da njegova flota od 56 nuklearnih reaktora trpi rekordni broj zastoja i kvarova zbog čega je nuklearni output najmanji u trideset godina i Francusku čini ovisnom o ratom i sankcijama više ili manje poljuljanom proizvodnjom u drugim europskim nacijama.

Neizvjesnost

EDF je u petak nakon pariškog “blackouta” rekao da će njegov 1.300 megavata (MW) snažan i od korozije očišćen reaktor Cattenom postupno povećavati proizvodnju, ali da punu operativnost neće postići prije nedjelje.

>>>‘Spalite sve’: Poljska se guši u smogu rata

Prema posljednjim procjenama operatora električne mreže RTE, francuska će nuklearna flota dostupni kapacitet proizvodnje iz nuklearnih elektrana od 40 gigawata doseći “sljedećeg mjeseca”.

>>>Dionici nezadovoljni najvišom cijenom plina; Filipović: treba poslati poruku špekulantima

RTE je ocijenio da će situacija ostati napetom čak i nakon svih popravaka zbog čega su moguće povremene nestašice.

“Počinje li?”

U preludiju stvari koje dolaze, nekoliko je četvrti u južnom Parizu u četvrtak navečer zavijeno u mrak uslijed prekida opskrbe uvjetovanog kvarom na transformatoru. Na vrhuncu “blackouta” bez struje je bilo oko 125.000 domaćinstava.

>>>Njemačka promišlja o distribuciji novca, scenarijima i strategiji za ‘blackout’

“Počinje li?” upitao je jedan od komentatora na Twitteru.

Vlada je Francuze upozorila na mogućnost kontroliranog prekida u opskrbi u trenucima velikog jaza između ponude i potražnje. Građani će o potencijalnim redukcijama biti obavješteni unaprijed a one neće trajati dulje od dva sata.

>>>SPAR gasi svjetla u Austriji | energetska kriza

Analitičari drže da bi scenariji mogli biti testirani već u ponedjeljak i utorak kada u Francusku stiže prva zima i inaugurira razdoblje najveće zimske potražnje.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima