FunPreporučeno

Recenzentima i kritičarima ponestaje velebnih riječi za hvalospjeve o nastavku Avatara

Novinari koji su nakon 13 godina produkcije uživali u londonskoj pretpremijeri i prvi pogledali nastavak Avatara u prvim reakcijama ne nude ništa nego hvalospjeve.

Prve, uvjerljivo i nadmoćno pozitivne reakcije, ponajviše ističu vizualni spektakl, ali i buđenje čuvstva.

>>>Mercedesov svjetlosni AVTR za nastavak Avatara top koncept CES-a: VIDEO

“Drago mi je reći, ‘Avatar: The Way of Water’ je fenomenalan,” napisao je naširoko citiran kritičar i recenzent Fandanga, tvrtke koja se bavi prodajom i preprodajom kino karata.

Foto: CineStar

“Veći, bolji i emotivniji od ‘Avatara’, film vizualno ostavlja bez daha, on je visceralan i nevjerojatno zadivljujući. Priča, spektakl, duhovnost, ljepota – ovo je snimanje filmova i pripovijedanje u svom apsolutno najboljem izdanju.”

>>>Za blagdane stiže ‘Čovjek zvan Otto’, dirljiv obiteljski film s Tomom Hanksom | VIDEO

“Vjerovao sam da će James Cameron podići ljestvicu s efektima, ali ovi su vizualni efekti nevjerojatni,” odvagnuo je Peri Nemiroff iz Collidera. Avatar nudi “jedan zapanjujući kadar za sljedećim,” napisao je.

U moru velebnih i prštavih riječi i impresija, osobito se ističe prva reakcija Oskarom okrnjenog veterana sedme umjetnosti Guillerma del Tora koji je u objavi na Twitteru napisao da je nastavak “zapanjujuće postignuće”.

>>>Pogledajte što je novo i što stiže iz Disneyeve tvornice snova | 2022./2023.

“Pun je veličanstvenih vizura i emocija u epohalnim, epohalnim razmjerima. (Djelo je) majstora na vrhuncu svoje moći.”

Uočljivo, prvi utisci također sugeriraju da vrijeme trajanja nastavka, koji se rasteže kroz 192 minute, nije izazvalo očekivani zamor.

>>>Završeno je snimanje drugog Avatara, treći dio ‘na oko 95%’: James Cameron

Cameron se ususret premijeri suočio s propitivanjem dugometražnosti i pritom, na trenutke žučno odbacivao svaku kritiku, rekavši da ga nije briga ako se ljudi usred filma dignu kako bi obavili nuždu.

“Ne želim da itko kuka zbog duljine dok (kod kuće) sjedi i osam sati pilji (u televiziju),” rekao je maestro ljetos za magazin Empire.

>>>Sumrak uma uhvaćenog između sna i jave, želja i zbilje | Pearl, najava

“Skoro da mogu napisati ovaj dio recenzije. ‘Agonizirajuće dug trosatni film…’ To je kao, daj me jebeno pusti na miru. Gledao sam svoju djecu kako sjede i gledaju pet jednosatnih epizoda zaredom. Ovdje se mora dogoditi velika promjena društvene paradigme: u redu je ustati i otići mokriti.”

“Avatar: The Way of Water” još je jednom usredotočen na Jakea Sullyja (Sam Worthington) i Neytiri (Zoe Saldaña) koji se sada snalaze kao roditelji prisiljeni na zaštitu svoje djece od nove prijetnje na Pandori.

Sinopsis Cinestara

Radnja novog filma se odvija više od jednog desetljeća nakon događaja iz prvog dijela. Otkad je odlučio trajno prenijeti ljudsku svijest u svoje tijelo Avatara i postati novi vođa naroda Na’vi, Jake Sully živi sa svojom obitelji na Pandori. On i Neytiri su osnovali obitelj i dobili djecu. Kolonizirajuće su se snage vratile na Pandoru kako bi završili prvotnu potragu za rijetkim mineralom, prisiljavajući Jakea i Neytiri da pobjegnu iz svog doma, istražujući do tada nepoznate dijelove Pandore.

U glumačkoj ekipi nalazimo i Sigourney Weaver, Stephena Langa i Kate Winslet.

>>>Kate Winslet usporila otkucaje srca, oborila rekord Toma Cruisa u ‘snimanju na dah’

Hrvatska premijera odigrat će se 14. (vanjska poveznica,Cinestar), a američka 16. prosinca.

CineStar

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima