PolitikaPreporučeno

Pokrenuta je istraga smaknuća ratnog zarobljenika Timofija Šadura* | VIDEO

Timofij Šadura; Foto: @ukrainiansquad/Twitter

*Grabancijaš bilježi da je inicijalna identifikacija ubijenog ukrajinskog vojnika bila netočna, različiti su izvori mučenika u međuvremenu prepoznali kao 42-godišnjeg Oleksandra Macijevskog.

>>>Identitet strijeljanog ukrajinskog heroja revidiran u 42-godišnjeg Oleksandra Macijevskog

Grabancijaš vijest s pogrešno utvrđenim identitetom ostavlja u izvornom obliku.


Kijev je pokrenu kaznenu istragu “brutalnog i drskog smaknuća nenaoružane osobe” zabilježenog na kratkom video koji se ubrzo nakon objave poput stihije proširio društvenim mrežama.

>>>Ukrajinski vojnik smaknut uz zadnje riječi: ‘Slava Ukrajini’ | VIDEO

Zapis bilježi ukrajinskog vojnika kako stoji u plitkoj raki koju je naizgled sam iskopao. On povlači dim iz zadnje cigarete i govori “Slava Ukrajini” nakon čega ga sječe kiša metaka.

Njegove zadnje riječi znameniti su ukrajinski slogan usvojen nakon kraha Sovjetskog Saveza i glavna krilatica aktualnog rata.

>>>Ruski plaćenik koji je promijenio stranu smaknut maljem | VIDEO

“Želim da se svi ujedinimo u odgovoru na njegove riječi, ‘Slava heroju. Slava herojima. Slava Ukrajini,” rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Glavni ukrajinski tužitelj, Andrij Kostin, na Telegramu je napisao da su službe sigurnosti strijeljanje registrirale kao ratni zločin.

“Čak i rat ima svoje zakone,” naveo je.

>>>Prigožin objavio fotografiju mrtvih plaćenika, eskalirao prijepor s ruskim vojnim vodstvom

“Postoje pravila međunarodnog zakona koja ruski kriminalni režim sustavno ignorira. Ali, prije ili kasnije, stići će kazna.”

>>>Objavljen je ‘nepobitni dokaz’ o smaknuću tri ruska vojnika, ratnih zarobljenika | VIDEO

Različiti izvori na Twitteru mučenika identificiraju kao 40-godišnjeg Timofij Šadura koji je zarobljen u okolici ukrajinske utvrde Vuledar.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Pokrenuta je istraga smaknuća ratnog zarobljenika Timofija Šadura | VIDEO 07/03/2023 […]

  2. […] Grabancijaš i drugi mediji, izvorno su objavili izjavu sestre vojnika Timofija Šadura koja je, uz dozu nesigurnosti, rekla da je mučenik na snimci njezin […]

Comment here