PreporučenoTech

Poljska nevladina udruga tuži Facebook zbog blokiranja, cenzure i narušavanja slobode govora

YouTube #blocked

Poljska nevladina udruga je uložila tužbu protiv Facebooka priključivši se rastućem broju pojedinaca i organizacija zabrinutih za slobodu govora na toj američkoj platformi.

Slučaj se smatra prvim europskim pokušajem da se adresira “privatna cenzura”, odnosno cenzura koju provodi kompanija u privatnom vlasništvu, navodi Euractiv.

>>>Facebook sa servisa uklanja svaki trag britanske krajnje desnice i neonacista  

Spor je pokrenuo SIN, civilno društvo čiji je deklarirani cilj utjecati na politiku zlouporabe droge i istovremeno pomoći ovisnicima. Stranice udruge su u siječnju 2019. godine uklonjene s Facebooka zbog navodnog kršenja standarda, grupa je izgubila i račun na Instagramu.

>>>Florida zabranila antisemitizam u javnim školama

SIN u tužbi navodi da je Facebook prekršio članke 23. i 24. poljskog građanskog zakona, narušio pravo grupe na slobodu govora i naštetio njezinoj reputaciji.

Blokiranje komunikacije

Udruga kaže da je  primarni cilj njezinih online kanala za komunikaciju edukacija o učincima droga i upozoravanje na “štetne učinke psihoaktivnih tvari.” Strategija prevencije pritom podrazumijeva korištenje društvenih mreža i drugih platformi kako bi se dosegnuli mladi ljudi “koji nevoljko slušaju stručnjake i učitelje ali su izrazito aktivni” online.

Pristup SIN-a ima podršku nekolicine značajnih globalnih institucija, uključujući Ujedinjene narode, EU i Crveni križ.

“Blokirajući naše kanale za komunikaciju Facebook je nama otežao nastojanje da pomognemo mladim ljudima koji pomoć trebaju najviše,” napisao je u izjavi za medije Jerzy Afanasjew iz SIN-a. “On je također potkopao našu reputaciju sugestijom da činimo nešto nezakonito.”

Sloboda od cenzure privatnih kompanija  

Euractiv je dobio uvid u dio relevantnih dokumenata i piše da tužba cilja “na obranu korisničkih prava čija je sloboda izražaja neopravdano i arbitrarno blokirana od strane tehnološkog diva.” Pravedni world wide web bi trebao biti slobodan ne samo od državne cenzure, “već i od cenzure privatnih kompanija.”

>>>Društvene mreže gube slobodu govora i trpe ideološku cenzuru, HNiP poziva na odgovornost

Spor, o kojem će odlučivati okružni sud u Varšavi, ima podršku Zaklade Panoptykon, nevladine organizacije čija je proglašena misija “obrana temeljnih prava i sloboda u kontekstu brzih tehnoloških promjena.”

>>>Faktograf sudi o sadržaju koji hrvatski portali dijele na Facebooku

“Strateški cilj naše sudske tužbe je izazivanje online platformi i njihovo poticanje da se odmaknu od sadašnjih netransparentnih i arbitrarnih metoda moderiranja sadržaja i uvedu mjere koje će bolje zaštiti slobodu govora,” rekla je o postupku odvjetnica zaklade Dorota Głowacka. “Korisnici moraju biti obaviješteni zašto je njihov sadržaj blokiran i imati mogućnost predstaviti i argumentirati svoju obranu.”