FunPreporučeno

Poljski svećenik ponudio ispriku zbog spaljivanja knjiga o Harryju Potteru, drugih ‘vragolija’  

Svećenik sa sjevera Poljske nudi ispriku nakon što je javnim spaljivanjem knjiga i drugih predmeta u nedjeljnom ritualu ispred katoličke crkve u Gdanjsku izazvao uglavnom negativnu lokalnu i globalnu reakciju.

Rafal Jarosiewicz je župane pozvao da donesu i vatrom unište predmete možebitno povezane s magijom i okultnim, što je uključivalo romane iz opusa književnice J. K. Rowling, budističke ikone ili afričke maske.

“Ja nikad nisam upoznao nekog tko bi silovao, ubijao i krao u ime Harryja Pottera. U ime Biblije, da. Ovo su loše vijesti, gospodo!”

O zgodi se pročulo kad je katolička evangelička zaklada “SMS iz Raja” objavila fotografije paleži na svom Facebook profilu u pratnji vatrenih emojia i citata iz Starog zavjeta protiv čarobnjaštva i idolopoklonstva.

>>>Američki kršćanski lanac zatvara svih 170 trgovina

Objave su provocirale ruglo i sprdnju među korisnicima te društvene mreže od kojih su mnogi u komentarima propitkivali zdrav razum upletenih ili povlačili paralele s nacističkom Njemačkom.

“Ja nikad nisam upoznao nekog tko bi silovao, ubijao i krao u ime Harryja Pottera. U ime Biblije, da. Ovo su loše vijesti, gospodo!”, napisao je jedan od kritičara čiji je osvrt naveo BBC.

Ispod objave zaklade se našao i citat njemačkog pjesnika Heinricha Heinea, koji je 1823. proročanski upozorio: “Gdje se pale knjige, na kraju će gorjeti i ljudi”.

>>>Miletić pozvao Bozanića da se suzdrži od ‘političkog agitiranja’

Suočen s kritikom, Jarosiewicz je u objavi na Facebooku u utorak napisao da nije imao namjeru osuditi pojedine autore, religije ili društvene skupine, prenosi AP. Zbog “lomače” ga je već kaznila policija, a zaradio je i prijavu lokalne eko-grupe radi ilegalnog spaljivanja otpada i izazivanja vatre u javnom prostoru.