Biznis i ekonomija

Prekretnica na S&P 500

Burzovni indeks Standard and Poor’s na kojem su izlistane dionice 500 najvećih američkih kompanija (S&P 500) u petak je prvi put u povijesti probio granicu od 5.000 na ljestvici prihvaćenoj kao ponajbolje mjerilo tržišta dionica.

Prekretnica je značajna jer podcrtava povjerenje dionika u snagu američkog gospodarstva u trenutku kada tehnološka revolucija uvjetovana probojima na polju umjetne inteligencije obećava vrli novi svijet investicijskih prilika i avantura.

Na sentiment utječu i bolji od očekivanih poslovni rezultati, kao i naznake kroćenja cijena koje Federalnim rezervama utiru put prema popuštanju monetarne politike u sve izvjesnijem scenariju “mekog prizemljenja”.

Iako je euforija široka, proboj je uočljivo sektorski i uvjetovan velikim dobicima “Sedmorice veličanstvenih” – Alphabeta, Amazona, Applea, Nvidia, Microsoft, Meta Platforms i Tesle.

Indeks je prijašnji veliki proboj preko razine od 4.000 zabilježio 1. travnja 2021. godine uslijed radikalnih smanjenja kamatnih stopa u financijskom sustavu i epohalnih državnih poticaja za kojima je savezna vlada posegnula u odgovoru na pandemiju bolesti COVID-19.Povezane vijesti

Comment here