FunPreporučeno

Premijere najočekivanijih filmova pomaknute dalje u budućnost   

Divljanje pandemije koronavirusa još jednom je odgodilo praizvedbe najskupljih i najočekivanijih holivudskih filmova.

MGM i Sony u četvrtak su javili o novim datumima premijera uz napomenu da oni ostaju podložni daljnjim izmjenama, odnosno na milosti virusa.

Kako bilo, “No Time to Die”, posljednji film o Jamesu Bondu i zadnji s Danielom Craigom, sada je na rasporedu za 8. listopad 2021. godine. MGM je premijeru originalno ciljao za 10. travanj 2020.

>>>‘Tusta’, ‘Mater’, ‘Mare’ i drugi recentni hrvatski filmovi dostupni na zahtjev | HAVC

Debi obiteljske komedije “Peter Rabbit 2: The Runaway” pomaknut je za 11. lipnja 2021, a romantične “Cinderelle” (Pepeljuga) za 16. srpanj 2021.

Još dalje u budućnosti završili su “Ghostbusters: Afterlife”, na rasporedu za 11. studeni 2021. i “Uncharted” utemeljen na istoimenoj videoigri, koji će u kinima zaigrati tek 11. veljače 2022. godine.

Različite strategije

Filmski studiji su u odgovoru na pandemiju posegnuli za različitim strategijama, dio se odlučio za premijere na streaming platformama, a dio inzistira na čekanju boljih vremena.

Odluke su u pravilu u korelaciji s cijenom produkcije. Primjerice, procjenjuje se da MGM od novog Bonda mora utržiti najmanje 400 milijuna dolara kako bi projekt završio u pozitivnoj nuli.

>>>Odluka Warner Brosa o istovremenim off i online premijerama srušila dionice kinooperatera

Bloomberg je u listopadu javio da je MGM streaming platforme propitivao o cijeni koju su spremni platiti za film, ali su pregovori bili neuspješni jer su ponude zastale na granici od oko 600 milijuna dolara.

Računica je pritom jasna, budući da je “Specter”, film o Bondu objavljen u 2015. godini, globalno utržio 879 milijuna dolara, “a Skyfall” iz 2012. 1.1 milijardi.

>>>Gal Gadot izaziva agenta 007 | Srce od kamena | najava

“Oni s pogledom na dugu igru razumiju da je za film poput Bonda, i mnoge druge, prestiž, ekskluzivnost i potencijal dobiti od kino predstava još uvijek neporecivo veći od alternativa, i da stoga vrijedi čekati,” komentirao je za CNBC analitičar Paul Dergarabedian iz Comscorea.