Biznis i ekonomija

Odluka Warner Brosa o istovremenim off i online premijerama srušila dionice kinooperatera

Warner Bros studio u četvrtak je najavio da će sve svoje filmove u 2021. godini istovremeno početi prikazivati u kinima i na HBO Max servisu za streaming sadržaja.

Objava o iznenadnom, potencijalno povijesnom zaokretu u strategiji, odmah je potopila dionice vodećih svjetskih kinooperatera čija je egzistencija već naveliko ugrožena.

>>>MGM propitivao iznos koji su streaming servisi spremni platiti za novog Bonda | Variety

Reuters navodi da su među filmovima koji će istog dana zaigrati u kućnim i uličnim kinima “Godzilla vs. Kong”, “Mortal Kombat” kao i izvjesne uspješnice “The Suicide Squad”, nova verzija “Dine” i četvrti nastavak “Matrixa”.

Izvršni ljudi Warnera kažu da je strategija odgovor na jedinstvene izazove pandemije koja je zatvorila brojna kina.

>>>‘Fatality’ na velikom ekranu: potvrđen je R rejting za reboot Mortal Kombata

“Nitko ne želi filmove na velikom platnu više od nas,” rekla je Ann Sarnoff, predsjednica i izvršna direktorica WarnerMedia Studios and Networks Group. “Znamo da je novi sadržaj žila kucavica kino predstava, ali moramo to uravnotežiti sa stvarnošću da će većina kina u SAD-u vjerojatno raditi smanjenim kapacitetom tijekom 2021.”

>>>Cineworld privremeno zatvara 663 kina

Dionice AMC Entertainmenta, najvećeg kinooperatera svijeta, nakon objave su potonule za 12%, dok je glavni rival Cinemark izgubio oko 10% vrijednosti.

Filmski studiji su i prije pandemije pokazivali sklonost kraćenju uobičajenog roka od 90 dana između kino premijera i dostupnosti filmova za kućnu upotrebu. Universal Pictures je prošlog mjeseca s Cinemarkom potpisao ugovor kojim će nove filmove učiniti dostupnima za kupovinu i/ili streaming već 17 dana nakon praizvedbi u kinima.

Comments (1)

  1. […] >>>Odluka Warner Brosa o istovremenim off i online premijerama srušila dionice kinooperate… […]

Comments are closed.