PolitikaPreporučeno

‘Protuustavno’ produljenje izvanrednog stanja, lockdowna u Češkoj | COVID-19

Češka vlada je s regionalnim upraviteljima u nedjelju postigla dogovor o produljenju izvanrednog stanja za još 14 dana u nastojanju da izbjegne nekontrolirani izlazak iz lockdowna u trenutku kad nacijom hara prvi val zaraznijeg soja koronavirusa koji je mutirao u Engleskoj.

Izvanredno stanje je uvjet za nacionalnu primjenu pojedinih epidemioloških mjere kakve su policijski sat, zabrane javnog okupljanja ili zatvaranja uslužnog sektora.

>>>Uz duboke isprike premijera Češka recidivirala u novi nacionalni ‘lockdown’

Dogovor je postignut unatoč protivljenju parlamenta koji je prošloga tjedna glasao za prekid kriznog stanja.

Broj zaraza i hospitalizacija je ususret vikendu eksplodirao, zbog čega je u nedjelju održana krizna videokonferencija predstavnika središnje i regionalnih vlasti.

“Prekid izvanrednog stanje bi de facto značio popuštanje a mi si to ne možemo dopustiti,” rekao je premijer Andrej Babiš.

Njemačka zatvorila granicu

Reuters piše da je vlada nevoljko zaobišla parlament čije je odobrenje nužno za produljenje izvanrednog stanja nakon inicijalnih 30 dana. Pojedini su kritičari odmah po objavi započeli s propitivanjem ustavnosti odluke.

Novi dogovor znači da će velika većina epidemioloških mjera ostati na snazi, iako su guverneri zatražili pojedina popuštanja i izrazili želju da se škole otvore u ožujku.

>>>Britanska varijanta bijesni Češkom | COVID-19

Češka tešku epidemiju trpi od lanjskog listopada, otkad se broj umrlih sa ili od bolesti covid popeo sa 700 na ovomjesečnih više od 18,000 tisuća.

>>>Češki krematoriji na rubu kapaciteta | COVID-19

Stopa zaraza trenutno je druga u Europi, iza Portugala. U posljednja dva tjedna u prosjeku je otkriveno 900 novih slučajeva na 100,000 ljudi. Četiri puta više nego u susjednoj Njemačkoj koja je putnicima iz Češke zatvorila svoje granice.