PolitikaPreporučeno

Uz duboke isprike premijera Češka recidivirala u novi nacionalni ‘lockdown’

Češki premijer Andrej Babiš u srijedu je stao pred novinare i naciji uputio isprike zbog naizgled totalnog gubitka kontrole nad epidemijom koronavirusa. Premijer je priznao da je vlada povukla niz pogrešnih poteza u odgovoru na pandemiju zbog čega se prema izvještaju CNN-a ispričao pet puta.

>>>Novi ‘lockdown’ ugostitelja u Češkoj: COVID-19 | 13. listopad

“Žao mi je zbog novih ograničenja koja će utjecati na život vlasnika poduzeća, građana, radnika. Žao mi je i zbog toga što sam de facto isključio mogućnost da se to dogodi jer nisam mogao zamisliti da će se to dogoditi,” rekao je.

Isprike stižu nakon što je njegova vlada tjednima odgađala stezanje protuepidemijskih mjera citirajući zaštitu gospodarstva. Pretpostavljanje javnog zdravlja zdravlju ekonomije u konačnici je dovelo do nekontroliranog širenja virusa pa Češka s populacijom od 10 milijuna ljudi u posljednjim danima bilježi najveći broj zaraza na 100,000 stanovnika u svijetu.

>>>Češka bilježi najveći porast zaraza od početka epidemije: COVID-19 | 13. rujan

Rezultat propusta i kockanja s javnim zdravljem nova je obustava gospodarskih aktivnosti kakva je u proljeće primijenjena po cijenu rekordnog kvartalnog pada bruto domaćeg proizvoda. Lockdown će potrajati od četvrtka ujutro do 3. studenog.

Gubitak kontrole, međunarodna pomoć

Češka je na prvi val odgovorila odrješito poput Hrvatske pa se nakon njegova uspješnog zauzdavanja opustila, baš poput Hrvatske. Ljetos je u “Sigurnoj Hrvatskoj”, koja je poslužila kao jedan od paneuropskih inkubatora virusa, u prvih osam mjeseci boravilo 3,1 milijun turista iz Češke.

>>>Ljetovanja u Hrvatskoj okužila Europu: Wall Street Journal

Babiš je u obraćanju naciji priznao da su se vlasti nakon uspješnog proljetnog suzbijanja epidemije opustile.

“Svakako smo pogriješili kad smo krajem svibnja, kad smo završili s ponovnim otvaranjem, pomislili da smo uspjeli,” rekao je.

>>>Kockar javnim zdravljem Plenković pozvao na odgovornost

U sjeni javnih isprika, zdravstvena kriza je u četvrtak u Češkoj dosegla takve razmjere da Sjedinjene Države u pomoć šalju 28 liječnika iz Nacionalne garde, dok je Europska unija svojoj članci “koja prolazi kroz teško razdoblje’ u četvrtak poslala 30 respiratora. “Doći će još podrške,” objavila je na Twitteru predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

AP navodi da je Češka od početka epidemije zabilježila 193,000 zaraza, od kojih oko trećine u posljednjih sedam dana. Od virusa ili s virusom u krvi preminulo je 1,619 osoba. Vlasti su u ponedjeljak javile o rekordnih 97 mrtvih u 24 sata.

Comments (1)

  1. […] >>>Uz duboke isprike premijera Češka recidivirala u novi nacionalni ‘lockdown’ […]

Comments are closed.