PolitikaPreporučeno

Raste podrška SPD-u, kopni CDU-u koji kotira najlošije u povijesti anketa | izbori u Njemačkoj

Olaf Scholz; Foto: European Union

Posljednje ankete ususret rujanskim izborima u Njemačkoj otkrivaju nastavak rasta podrške Socijaldemokratskoj stranci Njemačke (SPD), dok konzervativna Kršćansko-demokratska unija (CDU) kotira najlošije u povijesti istraživanja javnog mnijenja.

>>>CDU Angele Merkel ‘izubijan’ na pokrajinskim izborima

Anketa INSA-e provedena za list Bild am Sonntag podršku SPD-u stavlja na 24%, dva postotna boda više nego u prijašnjem istraživanju i jedan posto više nego u posljednjem ispitivanju Forse. Riječ je o najboljem rezultatu stranke u posljednjih četiri godine.

Konzervativci su istovremeno izgubili jedan postotni bod i uživaju podršku 21% ispitanika, što je najlošiji rezultat u povijesti provođenja INSA anketa koji ujedno zrcali prošlotjedni izvještaj Forse (više).

Njemačka na izbore izlaze 26. rujna, u danu koji će označiti kraj 16-godišnje vladavine karizmatične i majčinske kancelarke Angele Merkel. Njezin je neposredni odlazak stvorio napetosti unutar CDU-a i sestrinske Kršćansko-socijalne unije (CSU) kojima potpora postojano erodira već tjednima.

>>>‘Dobro smo prošli’: raskošna fiskalna politika ublažila pad njemačkog BDP-a u 2020. | Destatis

INSA je propitala i hipotetske direktne izbore za kancelara u kojima uz podršku 31% ispitanika nadmoćno predvodi ministar financija Olaf Scholz (SPD). Njegov glavni rival, predsjednik CDU-a Armin Laschet u ovom bi trenutku dobio tek 10% glasova, 4% manje od kandidatkinje Zelenih Annalene Baerbock.

Spomenute kandidate večeras očekuje prvo televizijsko sučeljavanje.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters

Comments (1)

  1. […] Kršćansko-demokratska unija (CDU) i sestrinska Kršćansko-socijalna unija (CSU) s 20.5% podrške nastavljaju kotirati najlošije u povijesti istraživanja. Zeleni su na 15.5%, poduzetništvu skloni Slobodni demokrati (FDP) na 12.5% a Ljevica na […]

Comments are closed.