PolitikaPreporučeno

Razgovori predstavnika radnika u zdravstvu i ministara rezultirali najavom štrajka

Razgovor predstavnika sindikata zdravstva s resornim ministrom Milanom Kujundžićem, ministrom rada i mirovinskoga sustava Josipom Aladrovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem u utorak je završio najavom štrajka.

Štrajk je najavio i Igor Tripalo ispred Hrvatskog liječničkog sindikata koji formalno ne sudjeluje u pregovorima.

“Sindikati planiraju štrajk, prosvjedne akcije i jednu nezgodnu situaciju u sustavu zdravstva jer smatramo da ovo odgađanje ne vodi nikamo. Ljudi nemaju više nadu ni u što i mi se moramo organizirati. Poručujem i građanima da očekuju veće liste čekanja ako nas se ne podrži i ako se sustav zdravstva ne prepozna kao jedan od najvažnijih, a u ovom trenutku jedan od najzapostavljenijih sustava” izjavila je nakon sastanka šefica sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak.

>>>Veledrogerije najavile ograničenu isporuku lijekova i tužbe protiv bolnica, alarmirale Komisiju

Predstavnici radnika u zdravstvu su s ministrom Kujundžićem parafirali kolektivni ugovor koji predviđa povećanje plaća od tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost za sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike u procesu dijagnostike i liječenja. Hina izvještava da je današnji susret završio bez konkretnih gledišta dionika, nova runda pregovora je najavljena za petak.

“Očekivali smo da će se danas krenuti s pravim pregovorima, ali usprkos tome što su bili ministri Marić i Aladrović nije se ništa konkretno dogovorilo. Jedino konkretno je da pregovori počinju u petak u 9 sati, a da će ministar Kujundžić iskomunicirati s premijerom o daljnjem tijeku pregovora” komentirao je  Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi koji će, prema njegovim riječima, sudjelovati u pregovorima i paralelno pripremati prosvjedne aktivnosti uz podršku građana.

“Trebali bi konačno shvatiti da u zdravstvu nije sve kako treba, da nam odlaze i zdravstveni i nezdrastveni radnici”, rekao je.

Kujundžić se predstavnicima sindikata zahvalio na razumijevanju, skromnosti i korektnosti.

Govore Zdravko Marić, Josip Aladrović, Milan Kujundžić, Anica Prašnjak, Igor Tripalo i Stjepan Topolnjak.

Ministar financija je prošli tjedan najavio “horizontalno” povećanje osnovice plaće za državne i javne službe od 1. rujna i pritom naglasio da neće biti preferencijalnog tretmana. “Uz dužno poštovanje prema njima, ne može se izdvajati zaposlene u zdravstvu i obrazovanju od ostalih službi”, rekao je i dodao da Vlada “ne može nikoga zanemariti”.