PreporučenoTech

Ressler: postignut je politički dogovor o Aktu o čipovima

Pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća u utorak su u Strasbourgu postigli konačan dogovor o europskom Aktu o čipovima kojim se nastoji prevladati nestašica čipova i doprinijeti europskoj strateškoj autonomiji, a hrvatski eurozastupnik Karlo Ressler vodio je dio pregovora o proračunskom aspektu Akta.

>>>Komisija predložila Akt o čipovima

Ključna tema završnog dana višemjesečnih pregovora bila je proračunska arhitektura Akta koja treba osnažiti ovu industriju i Europu učiniti tehnološki konkurentnijom Kini i SAD-u.

“Geopolitički nemilosrdno” digitalno doba

U dijelu pregovora o proračunu, koje je vodio Ressler kao glavni izvjestitelj Odbora za proračun, za provedbu Akta osigurano je 3,3 milijardi eura, usprkos nastojanjima Vijeća da se proračun značajno smanji, ističe ured zastupnika Resslera u priopćenju.

>>>Komisija predložila Deklaraciju o digitalnim pravima i načelima Unije

“Digitalno doba je geopolitički nemilosrdno – države, savezi i kontinenti natječu se za ravnopravnu poziciju u svijetu sutrašnjice. Zadovoljan sam rezultatom pregovora oko proračuna za Akt, kao i njegovim ostalim segmentima, kojima ćemo osigurati buduću opskrbu čipova i podržati inovacije ovog sektora u Europi. Potrebni su nam svi raspoloživi resursi kako bismo osigurali vlastitu ekonomsku i tehnološku konkurentnost u eri u kojoj živimo i djelujemo. Moramo biti što snažniji i što spremniji tehnološki parirati ključnim globalnim akterima,” izjavio je Ressler.

Brojne prilike za hrvatsku znanost

Dogovor o Aktu o čipovima postignut je uoči posjeta IMEC-a (Međusveučilišnog centra za mikrolektroniku sa sjedištem u Belgiji) Zagrebu 24. travnja. Kao vodeći europski institut koji se bavi istraživanjem i razvojem čipova, na kojem rade i hrvatski znanstvenici, IMEC će posjetiti Fakultet elektrotehnike i računarstva radi suradnje u vezi proširenja pristupa dizajniranju čipova i procesuiranju, kao i edukaciji talenata u ovom području. Posjet dolazi nakon što su zastupnik Ressler i saborski zastupnik i bivši ministar Marko Pavić, s predstavnicima vodećih hrvatskih znanstvenih institucija, prošloga mjeseca posjetili IMEC u Leuvenu, navodi se u priopćenju.

Karlo Ressler; Foto: Fred Marvaux/EP

“Akt o čipovima stvara brojne prilike za hrvatsku znanost, hrvatske inovacije i hrvatsko poduzetništvo. Zato je nužno da su ključni domaći akteri uključeni u ove važne europske rasprave, politike i promjene”, istaknuo je Ressler.

>>>Ressler komentirao europsku tehnološku (ne)konkurentnost, Akt o čipovima

Uz zastupnika Resslera, u trijalogu su sudjelovali i rumunjski eurozastupnik Dan Nica kao glavni izvjestitelj Parlamenta za neproračunska pitanja, švedski veleposlanik Torbjörn Haak i povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] predstavljen i neposredno usvojen Akt o čipovima predviđa povećanje udjela EU-a u globalnoj proizvodnji čipova na 20% do 2030. […]

Comments are closed.