Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rheinmetall traži licencu za HIMARS, kolosalno snaženje njemačkog vojnog proračuna

Glavni izvršni direktor Rheinmetalla, Armin Papperger; Foto: Rheinmetall Entwaffnen/YouTube

Njemački Rheinmetall kaže da je spreman snažno raspaliti proizvodnju tenkova, topničke municije i drugog oružja kako bi zadovoljio rastuću potražnju Ukrajine i njezinih saveznika u ratu s Rusijom, rekao je generalni direktor kompanije Armin Papperger za Reuters.

>>>Lukrativna 2022. za američki vojno-industrijski kompleks

Direktor je iznio očekivanja o izrazito lukrativnom razdoblju jer Njemačka i druge članice Europske unije uključene u posrednički rat uz nabavku novog moraju nadomjestiti i velike količine streljiva i drugog oružja koje je već dostavljeno Kijevu.

Veliki kapaciteti, široka ponuda

Rheinmetall proizvodi brojne obrambene i napadačke sustave, uključujući top od 120 mm postavljen na tenkove Leopard 2.

“Mi možemo proizvesti 240.000 tenkovskog streljiva (120 mm) godišnje, više nego što je potrebno cijelom svijetu,” rekao je Papperger u intervjuu.

>>>Lista zapadnjačkog vojnog hardvera, smrtonosne pomoći za Ukrajinu

Dodao je da se proizvodni kapacitet topničkog streljiva od 155 mm također može povećati na 450.000 do 500.000 komada godišnje, što bi Rheinmetall ustoličilo u najvećeg svjetskog proizvođača za obje municije.

Tvrtka je lani proizvela između 60.000 i 70.000 streljiva i za jedan i za drugi kalibar.

Papperger je najavio ponovno pokretanje proizvodnje streljiva srednjeg kalibra koje koriste njemački protuzračni tenkovi Gepard.

>>>Roger Waters podcrtao Putinov casus belli, Bidena nazvao ‘ratnim zločincem’

Njemačka je Geparde umirovila u 2010. godini, ali ih sada obnavlja i šalje Ukrajini uz poteškoće u opskrbi streljivom.

Licenca za HIMARS

Rheinmetall je poveo i pregovore s Lockheed Martin o licenciranju i proizvodnji skupocjenog raketnog sustava HIMARS izrazivši očekivanje da će posao ugovoriti u veljači u Münchenu.

“Na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji mi ciljamo postići sporazum s Lockheed Martin o proizvodnji HIMARS-a (u Njemačkoj). Imamo tehnologiju za proizvodnju bojevih glava kao i za raketne motore – i imamo kamione na koje možemo postaviti lansere,” rekao je direktor.

Dogovor bi podrazumijevao investiciju od nekoliko stotina milijuna eura od kojih je Rheinmetall spreman podmiriti većinu.

Snaženje vojnog proračuna

Papperger je u razgovoru pozvao na snaženje njemačkog vojnog proračuna iako su vlasti za naoružavanje Ukrajine već osigurale “specijalni” iznos od 100 milijardi eura povrh godišnjeg vojnog proračuna od 51 milijarde eura.

>>>Dionica proizvođača Leoparda kroz godinu skočila za 170%

“Sto milijardi eura zvuči kao divovski iznos ali mi zapravo trebamo paket od 300 milijardi eura kako bismo naručili sve što je nužno,” rekao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Rheinmetall traži licencu za HIMARS, kolosalno snaženje njemačkog vojnog proraču… 29/01/2023 […]

Comments are closed.