Biznis i ekonomija

Eni potpisao 7.2 milijardi € vrijedan ugovor o razvoju i iskorištavanju libijskih nalazišta plina

Giorgia Meloni; Foto: ShanghaiEye魔都眼/YouTube

Talijanska energetska kompanija Eni i libijska Nacionalna naftna kompanija (NOC) u subotu su potpisali 7.2 milijardi eura vrijedan ugovor o razvoju nalazišta i proizvodnji prirodnog plina.

>>>Monstruozna zarada naftnih titana | Q3 2022.

“Ovaj će sporazum omogućiti značajnu investiciju u libijski energetski sektor, doprinijeti lokalnom razvoju i stvaranju poslova dok snaži ulogu Enija kao vodećeg operatora u zemlji,” izjavio je glavni direktor Claudio Descalzi.

>>>Četrnaest zemalja u slivu Dunava usvojilo deklaraciju o energetskoj neovisnosti od Rusije

Njegov kolega, šef NOC-a Farhat Bengdara, novinarima je rekao da je ugovor potpisan na 25 godina uz ocjenu kako je riječ o najznačajnijoj novoj investiciji u libijski energetski sektor u četvrt desetljeća.

Dionici očekuje da će output dvije offshore platforme započeti u 2026. godini i na platou iznositi 750 milijuna kubičnih stopa plina dnevno.

Italija je nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine pokazala gipkost i snalažljivost u osiguravanju alternativnih izvora energenata osnaživši uvoz iz Alžira i drugih “zanemarenih” sjevernoafričkih nacija.

>>>Anarhija u Tripoliju | VIDEO

Najavljena investicija nije bez rizika i dolazi u kontekstu postojane političke nestabilnosti koja Libiju trese od smaknuća poglavara Muammara al-Gaddafija u 2011. godini.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters