Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rio Tinto aktivira jedinstveno nalazište jadarita, 2.4 milijarde dolara vrijedan projekt u Srbiji

Rio Tinto Ltd u dolazećim tjednima priprema isporuku tvornice za preradu litija u Srbiju, u kulminaciji desetljeća razvoja i istraživanja koje bi tog najvećeg svjetskog rudara željeza trebale katapultirati na tržište minerala za električne baterije.

>>>Nidec otvara veliku tvornicu u Novom Sadu, stvara 1,200 radnih mjesta

Kompanija je u znanstvenom hubu u Melbourneu otkrila ekonomski isplativ način ekstrakcije litija iz jadarita, zasad autohtonog minerala otkrivenog u Jadarskoj dolini u Srbiji (wiki).

Rio je zeleno svjetlo za 2.4 milijarde dolara vrijedan projekt i proboj na novo tržište dao prošloga tjedna s ciljem da postane jedan od 10 vodećih proizvođača litija. Pozicioniranje je u skladu s tranzicijom prema klimatski neutralnim gospodarstvima i nametanjem električnih automobila.

>>>‘Otkad smo stigli, ništa dobroga’: pogledajte, poslušajte vapaj vijetnamskih radnika u Srbiji

“To nije golem rudnik iz perspektive litija, ali će biti najveći proizvođač u Europi kroz najmanje deset godina i litij na tržište donijeti u velikim količinama,” rekla je novinarima Sinead Kaufman, izvršna direktorica odjela Rio Minerals.

Kompanija će iz Melbournea u Srbiju morem isporučiti opremu u četiri 12-metarska kontejnera, putovanje će potrajati devet tjedana. Očekuje se da će izgradnja, uz blagoslov regulatora, započeti s 2022. godinom.

>>>Srbija osigurala novac za gradnju plinske interkonekcije s Bugarskom

Rudnik bi s radom trebao započeti u 2026., procjenjuje se da u zalihama jadarita ima dovoljno litija za baterije u milijun vozila. Na lokaciji će se izdvajati i borna kiselina koja se koristi u keramici i baterijama, te natrijev sulfat, koji se koristi u deterdžentima.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters