PolitikaPreporučeno

Roditelji Madeleine McCann izgubili tužbu protiv policajca koji je sugerirao njihovu krivnju

Europski sud za ljudska prava (ECHR) u utorak je odbacio tužbu roditelja nestale britanske djevojčice Madeleine McCann uz prosudbu da im je portugalsko sudstvo dalo pošteno saslušanje u sporu o navodnoj kleveti koju je počinio bivši portugalski policijski službenik.

>>>Osumnjičenom za ubojstvo Madeleine McCann slomljena rebra

Za difamaciju optuženi Goncalo Amaral svojedobno je sudjelovao u istrazi nestanka djevojčice tijekom obiteljskog odmora u Portugalu u 2007. godini. On je potom objavio knjigu “Istina laži” u kojoj sugerira da su roditelji umiješani u sudbu Madeleine.

“Pobjeda slobodne misli i izražavanja”

Kate i Gerry McCann na portugalskom su sudu u 2015. godini prvo dobili SLAPP tužbu nakon koje je Amaral morao platiti odštetu. Presudu je dvije godine kasnije poništio najviši nacionali sud.

Roditelji su potom pokrenuli postupak na europskom sudu uz tvrdnju da Portugal nije štovao njihovo pravo na pošteno suđenje, pravo na privatnost obiteljskog života i slobode izražavanja.

>>>Odgonetnut jedan od najtežih kriptograma serijskog ubojice ‘Zodiaca’ | Šifra 340

ECHR je u presudi ocijenio da je portugalsko sudstvo ispunilo svoju dužnost u zaštiti njihovih prava i da su argumenti povezani s presumpcijom nevinosti “neosnovani”.

“Čak i pod pretpostavkom da je ugled podnositelja zahtjeva narušen, to nije bilo zbog argumenta koje je iznio autor knjige, već kao rezultat sumnji iznesenih protiv njih,” presudio je ECHR.

Amaral je za Reuters rekao da odluka predstavlja “pobjedu za pravdu i portugalsko sudstvo i sve one koji se bore za slobodu mišljenja i izražavanja”.

Roditelji odustali od žalbenog postupka

Kate i Gerry McCann istovremeno su izrazili “razočaranje” i putem odvjetnika poručili da neće pokrenuti žalbeni postupak.

“Mjere smo poduzeli iz jednog i samo jednog razloga: neutemeljene tvrdnje gospodina Amarala imale su štetan utjecaj na potragu za Madeleine,” naveli su u priopćenju roditelji.

“Fokus je sada s pravom na potrazi za Madeleine i njezinim otmičarima. Zahvalni smo britanskoj, njemačkoj i portugalskoj policiji na radu koji je u tijeku.”

Madeleine McCann je imala tri godine kada je u svibnju 2007. godine nestala iz spavaće sobe apartmana u odmaralištu Algarve.

>>>Svjedočanstvo umirovljenog detektiva kojeg je na parkingu McDonaldsa pregazio jelen: VIDEO

Policija je roditelje identificirala kao osumnjičene, ali je istraga zaključena u srpnju 2008. godine uslijed izostanka dokaza. Par je potom oslobođen krivnje.

Neizvjesni epilog

Roditelji su od nestanka postojano vodili široku javnu kampanju i potragu za djevojčicom, provocirajući veliko zanimanje javnosti i istaknutih osoba.

>>>Madeleine McCann je mrtva: njemački tužitelj

Njemački tužitelj, koji slučaj istražuje od 2020. godine u svibnju je rekao da je Madeleine “mrtva” i da novi novi dokazi “potencijalno inkriminiraju” znanog zlostavljača djece koji služi zatvorsku kaznu zbog silovanja žene u istom području gdje je nestala djevojčica.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Roditelji Madeleine McCann izgubili tužbu protiv policajca koji je sugerirao nji… 21/09/2022 […]

  2. […] Roditelji Madeleine McCann izgubili tužbu protiv policajca koji je sugerirao nji… 21/09/2022 […]

Comments are closed.