Biznis i ekonomijaPreporučeno

Zbog sumnji o korupciji privedena voditeljica HAMAG-BICRO-a Magdalena Dovečer

Ured europskog javnog tužitelja u srijedu je izvijestio da u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom provodi hitne dokazne radnje u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

>>>Nakon iznenadnog zatvaranja natječaja za COVID zajmove HUP traži transparentnost, dodatni novac

Tužitelji su u kratkoj objavi na Twitteru naveli da je istraga povezana s korupcijom i pronevjerom novca iz europskih fondova.

>>>Nakon neslavne i netransparentne prve, stiže druga runda ‘Covid zajmova’ | HAMAG-BICRO

“U suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom provodimo hitne istražne radnje. Aktivnosti se odnose na 2 osobe osumnjičene za kazneno djelo protupravnog pogodovanja i poticanja na protupravno pogodovanje po pozivu za javnu nabavu od strane Hrvatske agencije za malo i srednje poduzetništvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) za EU financirani projekt. #EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetu i pravodobno komunicirati. Do tada neće biti objavljeni daljnji detalji,” izvijestili su iz ureda.

Hrvatska izvještajna agencija (HINA) i drugi izvori neslužbeno navode da je policija pretražila kuće i poslovne prostore voditeljice u HAMAG-BICRO-u Magdalene Dovečer i vlasnika grafičkog obrta iz Nedelišća Tihomira Pajića koji su jutros privedeni zbog sumnji o namještanju natječaja vrijednog milijun kuna.

>>>Podaci sugeriraju da je potražnja daleko veća od dostupnog novca: COVID 19 zajmovi

Prema neslužbenim informacijama osumnjičena je svom rođaku namjestila izradu promotivnog materijala za projekt spajanja općina u Hrvatskoj.

Lopta za saborsku raspravu

Vijest o uhićenju danas je bila i predmet saborske rasprave o izmjenama Zakona o javnoj nabavi tijekom koje su zastupnici prozivali HDZ zbog duboko ukorijenjene i raširene korupcije na svim razinama.

>>>Iskusite déjà-vu u novim pozivima na opoziv i ostavku Vlade RH | VIDEO

Godišnje se u Hrvatskoj na javnu nabavu potroši oko 50 milijardi kuna, a to je jako puno novca i prilika za korupciju “kojoj mnogi HDZ-ovci i HDZ-ovke teško odolijevaju,” rekla je zastupnica Zeleno-lijevog bloka, Ivana Kekin.

“Svaki dan skandal jedan, kad god vidite neku aferu iza nje stoji neki član HDZ,” konstatirala je Marijana Puljak (Centar) podcrtavajući činjenicu da su posljednja uhićenja, uključujući pad bivšeg ministra Darka Horvata, rezultat nadnacionalnih istraga i poigravanja s europskim novcem i fondovima.

>>>USKOK: Horvat i drugi ‘zbog osobne ili interesne povezanosti’ dodijelili 2.655.595 kuna

“Morali bismo platiti misu za zdravlje tog tužitelja, jer radi čistke u našem sustavu,” rekla je Puljak, ističući stranačku pripadnost Dovčer.

>>>HUP traži odgovore, upozorava na nejasnoće i brojne propuste u dodjeli ‘COVID zajmova’

Činjenica radi, aktualna glavna europska tužiteljica znamenita je i nepotkupljiva Rumunjka Laura Codruta Kovesi.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima