PolitikaPreporučeno

Iskusite déjà-vu u novim pozivima na opoziv i ostavku Vlade RH | VIDEO

Ulijevo ustrojeni predstavnici oporbe u srijedu su još jednom pozvali na opoziv i ostavku Vlade RH te zatražili razrješenje Uprave i Nadzornog odbora Ine pod čijim se okriljem odigrala drska i nezasitna malverzacija cijenama plina kroz koju su navodno do srži pokvareni i slomljeni pojedinci ostvarili golemu materijalnu korist.

>>>Uskok priveo direktora u Ini, predsjednika HOK-a i druge | gospodarski kriminal

“U Hrvatskoj je izvanredna situacija, iz nacionalne energetske kompanije ukradena je milijarda kuna, iznos kojim se moglo gotovo svakom umirovljeniku isplatiti tisuću kuna kako bi mogli platiti režije,” rekao je novinarima nakon unutarstranačkog i višestranačkog vijećanja predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

>>>SDP: Projekt Slavonija samo je paravan za bogaćenje podobnih stranačkih kadrova HDZ-a | VIDEO

“Taj je novac nestao jer je banda preuzela upravljanje Inom, predsjednik Nadzornog odbora koji prima pola milijuna kuna bruto naknade godišnje i članovi koji primaju po 300.000 kuna nisu pazili i gledali, pustili su da im pred nosom nestane milijarda kuna,” nastavio je da bi, uz uočljivu dozu gorčine i sarkazma, naveo kako se “ta ekipica” jučer sastala s premijerom Andrejem Plenkovićem kako bi ustanovila da “ništa ne znaju”.

“Oni moraju ispitati koji su procesi, pa jeste vi normalni, pa šta ste radili? Gdje vam je bila pamet? Gdje su ministri, gdje je premijer?” pitao je.

“Zbog ovoga moraju otići svi, mora otići predsjednik Vlade, ministri na čelu s onim (Davorom) Filipovićem koji je bio u Nadzornom odboru Ine, ali isto tako mora otići i Uprava i Nadzorni odbor Ine,” nastavio je Grbin.

>>>Oporba ujedinjena u pozivu na prijevremene izbore | pad ministra Horvata

Potom je rekao da na sutrašnjoj sjednici Vlade od iste očekuje da razriješi članove spomenutih odbora i potom podnese ostavku.

Vertikalno upravljanje, vertikalna odgovornost

Istovjetnu je poruku i očekivanja u obraćanju novinarima i javnosti iznijela Sandra Benčić iz političke platforme Možemo!, zatraživši uzgred “vertikalnu odgovornost”

“Svi vrlo često čujemo kako HDZ ponavlja svoju mantru o vertikali upravljanja, i kako je baš najbolje kad oni imaju vlast na nacionalnoj, lokalnoj i regionalnoj razini … oni tu vertikalu ne koriste za upravljanje nego za kadroviranje, i stoga sada moraju vertikalno odgovarati,” izjavila je Benčiću u parafrazi Grabancijaša.

>>>HDZ potajice izmišlja poslove za uhljebljivanje članova ukaljanih korupcijom | bonus pjesmica

“Ovakva količina političke neodgovornosti više ne može proći,” rekla je zavjetujući korištenje svih institucionalnih i neinstitucionalne mehanizama kako bi “ovo bila zadnja pljačka u režiji vladajuće stranke”.

“Vrh HDZ-a,” rekla je, “očito više nema kontrolu nad kriminalom, korupcijom i krađama svojih članova”.

“Hodajući politički mrtvaci”

Krešo Beljak (HSS) u svojem je osvrtu naveo da Vladu čine “hodajući politički mrtvaci na čelu s Andrejom Plenkovićem”, pa ocijenio kako je vrijeme da ta garnitura “ode u ropotarnicu povijesti”.

“Jedini način je momentalna ostavka i sazivanje izvanrednih izbora,” rekao je.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) razmjere je pljačke ilustrirala godišnjim proračunima gradova Bjelovara i Karlovca čiji su iznosi “nešto veći od novca koji je sjeo na račun jednog umirovljenika”.

>>>Plenković komentirao korupciju u predsjedništvu HDZ-a | VIDEO

“Vuk dlaku mijenja ali ćud nikada, tako i HDZ mijenja svoje predsjednike ali ostaje uvijek isti, a premijer Plenković ‘drži lojtre’ i ne može reći da nije znao,” rekla je pa premijeru uputila poziv da “ode” kako bi zemlji dopustio disati.

Nikša Vukas iz stranke Socijaldemokrati također je odvagnuo da postoji izravna “odgovornost predsjednika Vlade, cijele Vlade i ministra gospodarstva”.

Déjà-vu

Lijeva ili desna, oporba je slične pozive na opoziv ili ostavku upućivala tijekom prijašnjih skandala koji su potresli Vladu HDZ-a bila riječ o turbo pokvarenoj članici predsjedništva stranke Gabrijeli Žalac, bivšem ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, bivšem ministru gospodarstva Darku Horvatu, bivšem ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave Josipi Rimac… ili alanfordovskim, ili ako preferirate montypythonovskim članovima i članicama stranke kakvi su Krešimir Žunić i Anita Nosić.

>>>Plenković aludira na zavjeru, ponovno bježi od mučne nam zbilje | uhićenje ministra Horvata

Iako se povijest rado ponavlja, aktualna je situacija za HDZ mrvicu nepovoljnija i krhkija nego uobičajeno, pa bi o eventualnom opozivu ili prijevremenim izborima mogli odlučivati pojedini pijuni, ili kingmakeri, uključujući za političku trgovinu uvijek spremnog reformista Radimira Čačića.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Iskusite déjà-vu u novim pozivima na opoziv i ostavku Vlade RH | VIDEO 31/08/2022 […]

  2. […] >>>Iskusite déjà-vu u novim pozivima na opoziv i ostavku Vlade RH | VIDEO […]

Comments are closed.