PolitikaPreporučeno

Rusija kreće na rodni grad Zelenskog | kronologija rata u Ukrajini

Ukrajina je u srijedu odbacila pozive i komentare Rusiji bliskog bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schrödera koji je nakon posjeta Moskvi rekao da Kremlj želi “pregovarati o rješenjima” za rat.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Kijev je odgovorio da su preduvjeti za pregovore uspostava primirja i povlačenje ruskih snaga iz okupiranih područja.

Gospodarstvo
  • Prvi brod sa žitom koji je u ratnim okolnostima isplovio iz jedne ukrajinske luke u srijedu je prošao kroz Bosporski tjesnac na putu za Libanon. Na tržištima je vidljiv veliki pad cijena žitarica.
  • Ukrajina je osnažila prognozu uroda i sjetve žitarica za 2022. godinu sa 60 milijuna na 65 do 75 milijuna tona. Rekordna žetva zabilježena je i u Rusiji.
  • Njemački kancelar Olaf Scholz u srijedu je rekao kako nema razloga za odgodu isporuke turbine nužne za rad Sjevernog toka 1 (više). Europska unija Rusiju optužuje da hotimice ograničava dostavu plina u znak odmazde na europske gospodarske i druge sankcije.

Diplomacija
  • Tajništvo Ujedinjenih naroda započelo je utvrđivanje činjenica o napadu na istražni zatvor na istoku Ukrajine u kojem su prošlog tjedna ubijeni brojni ukrajinski ratni zarobljenici, uključujući pripadnike zloglasne bojne Azov. Rusija je rekla da je za smrt 40 zatočenika odgovoran salvo iz američkog raketnog sustava HIMARS. Kijev spori.

Bojišnica
  • Ukrajina javlja o formiranju ruske napadačke sile usmjerene na Krivij Rih, rodni grad predsjednika Volodimira Zelenskog. Obavještajci vjeruju da Moskva priprema i ofenzivu na jugu Ukrajine.
  • Ukrajinska vojska bilježi žestoka granatiranja Harkova i drugih gradova i sela u njegovoj blizini. Harkov je smješten petstotinjak kilometara istočno od Kijeva i oko 340 kilometara zapadno od mučeničke azovske luke Mariupolj čija je opsada i kapitulacija velika stranica u svjetskoj vojnoj povijesti.

  • Zelenskij je u kasnovečernjem obraćanju naciji rekao da unatoč zapadnjačkim pošiljkama oružja ukrajinske snage ne mogu prevladati rusku prednost u teškom oružju i ljudstvu.
  • Britanski obavještajci procjenjuju da je ukrajinski udar na vlak s municijom presjekao željezničku vezu između poluotoka Krima od Rusije anektiranog u 2014. godini i južnog grada Hersona pod upravom ruskih separatista.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] >>>Rusija kreće na rodni grad Zelenskog | kronologija rata u Ukrajini […]

Comments are closed.