PolitikaPreporučeno

Na istočnoj bojišnici ‘pakao, opasan trenutak’ | rat u Ukrajini

Ukrajinski vojnik motri crtu bojišnice; Foto: Sky News/YouTube

Ukrajina je u četvrtak nastavila ustupati teritorij Rusiji u njezinom neumoljivom pohodu na Donbas, regiju u kojoj su smještene dvije oblasti – Donjeck i Luhansk – čiju je neovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije rata.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ovog je tjedna situaciju na sjeveroistočnoj bojišnici karakterizirao “paklenom” i opisao krvave bitke u okolici grada Avdijivka i sela Piskij značajnog jer je u posljednjih osam godina služilo kao utvrda Ukrajinaca.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Piskij je smješten oko 10 kilometara jugoistočno od grada Donjecka, jednog od administrativnih središta ruskih separatista.

Ukrajinska vojska u četvrtak je izvijestila o najmanje dva napada na selo uz tvrdnju da su branitelji izdržali.

>>>Rusija kreće na rodni grad Zelenskog | kronologija rata u Ukrajini

General Aleksej Gromov na tiskovnoj je konferenciji rekao da su ukrajinske snage vratile kontrolu nad dva sela u okolici istočnog grada Slovjanska, ali izgubile ključni strateški položaj u napuštenom rudniku ugljena. Vojnici su se povukli u predgrađa Avdijivke.

Rusija je oslobađanje Donbasa deklarirala “bezuvjetnim prioritetom”, no njezini ciljevi evoluiraju u realnom vremenu, paralelno s širenjem zapadnjačke uloge u posredničkom ratu i naoružavanju Ukrajine.

“Ljudski štit”

U četvrtak je odjeknulo i iznenađujuće izvješće Amnesty Internationala (AI) koje Ukrajinu optužuje da razmještanjem vojske u urbana i druga napućena središta ugrožava živote civila.

Zelenskij je u reakciji rekao da AI “krivnju pokušava prebaciti s agresora na žrtvu”.

Ukrajina i Zapad rusku “specijalnu operaciju” prihvaćaju kao neprovocirani imperijalistički rat agresije i od Kremlja traže povlačenja. Moskva pak tvrdi da je u misiji “denacifikacije” i demilitarizacije Ukrajine i prepoznavanja prava na samoodređenje.

>>>Lavrov deklarirao svrgavanje ‘protunarodnog i protupovijesnog režima’ u Ukrajini

Rusija u posljednjim tjednima ne pokazuje manjak, već rast apetita o čemu redovito govore visoki državni dužnosnici, uključujući ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

“Opasan trenutak”

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog vojnog saveza Jens Stoltenberg u četvrtak je ponovio da sukob predstavlja najopasniji trenutak u Europi od Drugog svjetskog rata i da se Rusiji ne smije dozvoliti pobjeda.

>>>SAD pruža dodatnu smrtonosnu pomoć Ukrajini

Ponovno je upozorio i da bi se rat mogao razvući.

>>>Medvjedev upozorio na nestanak Ukrajine, objavio novu kartu zapadne Rusije

“U našem je interesu da ovakva vrsta agresivne politike ne uspije,” rekao je u govoru u svojoj rodnoj Norveškoj.

Komentirao je i zebnje pojedinih zapadnjačkih političara da bi Putin pohod mogao nastaviti izvan granica Ukrajine.

>>>Žene i djeca zatočeni u Azovstalu s ukrajinskim ultranacionalistima mole slobodu | VIDEO

“Ako predsjednik Putin čak i pomisli učiniti nešto slično zemlji NATO-a kao što je učinio Gruziji, Moldaviji ili Ukrajini, tada će se cijeli NATO odmah uključiti,” rekao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Na istočnoj bojišnici ‘pakao, opasan trenutak’ | rat u Ukrajini 05/08/2022 […]

Comment here