Biznis i ekonomija

I Rajna se urotila protiv Njemačke

Razina vode na pojedinim dionicama rijeke Rajne toliko je niska da bi mogla zaustaviti teretni promet i tako doprinijeti spletu nesretnih okolnosti koje najsnažnije europsko gospodarstvo guraju u recesiju.

Bloomberg javlja da vodostaj Rajne na ključnoj tranzicijskoj točki kod gradića Kaub oscilira oko 47 centimetara, samo sedam centimetara od granice s kojom se plovni put proglašava neprohodnim.

>>>Klimatski vandali buše gume za spas svijeta

“Pošiljke ugljena već su ograničene niskim vodostajem jer je dostupan manji broj brodova, onih koji mogu prevoziti manje tereta,” rekao je opskrbljivač energentima EnBW AG. “Troškovi prijevoza za ugljen stoga rastu, te se prelijevaju na troškove upravljanja elektranama na ugljen.”

U uobičajenim godinama prosječna dubina Rajne oscilira od 2 metra u plićim do preko 10 metara u dubljim dijelovima korita (izvor).

Inflacija

JPMorgan bilježi da je njemačko gospodarstvo u 2018. godini, kada je razina Rajne također usahla, u četvrtom tromjesečju izgubilo 0.4% bruto domaćeg proizvoda. Ukoliko se scenarij ponovi, danak bi mogao biti veći jer industrija već trpi zbog odmjeravanja s Rusijom koja uskraćuje ili ograničava protok prirodnog plina.

>>>U Njemačkoj najveći pad malotrgovinskog prometa od 1994.

Rajna, koja vijuga 1,288 kilometara, od Švicarske do Sjevernog mora, jedna je od ključnih europskih arterija za isporuku ili izvoz ulja za loženje, motornih goriva, ugljena i drugih roba. Niski vodostaj znači da teglenice moraju smanjiti teret i poskupljuje cijenu transporta.

>>>Dionici energetskog sektora upozoravaju na društvene nemire u Njemačkoj

U ilustraciji trendova, Švicarska rijekom uvozi naftne derivate, ali je uslijed aktualnih remećenja prisiljena na puštanje naftnih rezervi.

“S remećenjem transporta na Rajni i sve skupljim cestovnim i željezničkim alternativama Njemačkoj i Švicarskoj postaje sve teže osigurati zalihe prije hladnih temperatura,” komentirao je Josh Folds, europski naftni analitičar u konzultantskoj tvrtki Facts Global Energy.

>>>Sjeverni tok 1 usahnuo ispod petine kapaciteta, BASF zakočio proizvodnju, analitičari važu scenarije

Bloomberg piše da su troškovi za riječni prijevoz već pomahnitali pa ovih dana za transport pojedinih goriva iz Njemačke do švicarskog grada Bazela treba do 200 eura po toni. Prije nekoliko mjeseci tona se mogla prevesti za 25 eura.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>I Rajna se urotila protiv Njemačke […]

Comments are closed.