Biznis i ekonomijaPreporučeno

S nestašicama hrane suočeni Britanci promišljaju opstojnost poljoprivrede

predsjednica Nacionalnog sindikata poljoprivrednika, Minette Batters; Foto: TEDx Talks/YouTube

Britanci uhvaćeni u brexitom potpaljenoj i ratom u Ukrajini rasplamsanoj krizi životnih troškova izgledno će se morati naviknuti na nestašice svježeg povrća uz daljnje propinjanje cijena hrane i nepredvidljivih vremenskih prilika.

>>>Britanci suočeni s povijesnim padom standarda | OBR

Potrošači u Ujedinjenom Kraljevstvu koje u posljednjim mjesecima trpi najveću inflaciju cijena prehrambenih proizvoda od 1977. godine, sada su suočeni s nestašicama rajčica, krastavaca i feferona jer je dobavne lance napregnula loša berba na sjeveru Afrike zbog čega su uvoznici prisiljeni na kupnju manjih količina sa skupljih tržišta kakvo je Španjolska.

Podaci porezne uprave pokazuju da je Britanija u siječnju 2023. godine uvezla 266.273 tona povrća – najmanju količinu od siječnja 2010. kada je njezina populacija bila za oko 7% manja nego danas.

Domaća proizvodnja ove će godine istovremeno okopniti u trendu koji je uvjetovan divljanjem cijene energenata u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

>>>72% građana RH nezadovoljno nacionalnim odgovorom na krizu životnih troškova | Eurobarometar

Skupocjena energija britanske proizvođače priječi ili sputava u korištenju staklenika.

Takav je splet nesretnih okolnosti rezultirao najskupljom hranom u gotovo pola stoljeća.

Istraživačka kuća Kantar u utorak je objavila da je inflacija cijena prehrambenih proizvoda u prva tri tjedna do 19. ožujka segnula do rekordnih 17.5%.

Opstojnost poljoprivredne proizvodnje

Mnogi proizvođači i trgovci hranom u Ujedinjenom Kraljevstvu ovih dana proizvode i kupuju manje jer znaju da su proračuni njihovih kupaca ograničeni.

Jack Ward, izvršni direktor Britanske udruge uzgajivača, drži da su opstojnost i budućnost britanskih proizvođača svježe hrane sada upitni.

>>>Nakon samoranjavanja brexitom London izgubio status najveće europske burze

“Postoji granica razdoblja kroz koje uzgajivači stvari mogu proizvoditi uz gubitak,” rekao je.

Poljoprivrednici upozoravaju i na potencijalnu nestašicu drugih domaće uzgajanih usjeva, uključujući poriluk, cvjetaču i mrkvu.

“Postoji realni rizik da će prazne police postati uobičajene,” komentirala je za Reuters predsjednica Nacionalnog sindikata poljoprivrednika, Minette Batters.

>>>Hrana skupi, inflacija prkosi subvencijama i mjerama njemačke vlade

Sindikat očekuje da će ovogodišnja proizvodnja sastojaka za salatu biti najlošija od početka prikupljanja podataka u 1985. godini.

Ward je rekao da su tradicionalne marže za proizvođače svježeg povrća između 1 i 2 posto, ali su ove godine negativne zbog visokih cijena energije, goriva i rada.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima