Biznis i ekonomijaPreporučeno

SAD nakon presude o subvencijama carinama udara ključne nacije Airbus konzorcija

Sjedinjene Države su u srijedu najavile da će s 18. listopadom uvesti carine od 10% na avione europskog proizvođača Airbusa i od 25% na francuska vina, škotske i irske viskije i sir iz svih dijelova EU-a.

Otvaranje nove fronte u za sve stranke iscrpljujućim trgovinskim ratovima koje Trumpova “Amerika na prvom mjestu” vodi s ostatkom svijeta stiže nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) Washingtonu dala zeleno svjetlo za nametanje carina u vrijednosti od 7.5 milijardi dolara kroz godinu dana zbog štete koje su subvencije europskih vlada Airbusu napravile američkoj konkurenciji.

WTO će u dolazećim mjesecima donijeti i odluku o iznosu za naknadu štete koju su europskim proizvođačima napravile američke subvencije Boeingu. On bi mogao biti jednak ili veći od 7.5 milijardi dolara dodijeljenih SAD-u.

“Konačno, nakon 15 godina parničenja, WTO je potvrdio da Sjedinjene Države imaju pravo nametnuti protumjere u odgovoru na nezakonite subvencije EU-a,” napisao je u izjavi američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer.

>>>Komisija uzvraća udarac, priprema carine na američke proizvode u iznosu od 19 milijardi eura

Reuters piše da je lista europskih proizvoda koji će se naći na udaru sankcija pažljivo skrojena i geografski snažno fokusirana na Francusku, Njemačku, Britaniju i Španjolsku – četiri glavne nacije s dioništvom u Airbus konzorciju. U Španjolskoj su naciljana masline, u Britaniji džemperi, vuna i viskiji, u Njemačkoj alati i kava, a u Francuskoj vina. Carine na sir od 25% stižu za gotovo sve članice EU-a, dok su pošteđeni talijanski proizvođači maslina i vina i europska čokolada.

“Mi očekujemo ulazak u pregovore s Europskom unijom s ciljem rješavanja ovog pitanja na način koji će koristiti američkim radnicima,” najavio je Lighthizer.

>>>Sve carine Donalda Trumpa

Razmjeri i opseg carina značajno su manji od 25 milijardi dolara s kojima se ranije ove godine poigravao Trump. S liste za carinjenje u srijedu su izostali helikopteri, veliki dijelovi aviona, morska hrana, luksuzna dobra i druga značajna roba. Jedna od osoba upoznata s promišljanjem američkih dužnosnika za Reuters kaže da Ured trgovinskog predstavnika SAD-a (USTR) hotimice ne koristi punu snagu odmazde odobrene WTO-om kako bi osnažio pregovaračku poziciju.

“Vlasti SAD-a imaju autoritet povećati carine u svako vrijeme, ili izmijeniti pogođene proizvode. USTR će postojano  procjenjivati ove carine na temelju razgovora s EU,” poručili su iz ureda.

>>>Njemački dužnosnik: Europa se mora pripremiti za sankcije, otvoreni trgovinski rat sa SAD-om

USTR je od WTO-a zatražio ratifikaciju carina do 14. listopada što znači da bi one na snagu mogle stupiti samo tri dana nakon povećanja američkih tarifa na kineske proizvode vrijedne 250 milijardi dolara s 25% na 30%.