Politika

Scholz komentirao geopolitičko oblikovanje i proširenje – budućnost Unije

Njemački kancelar Olaf Scholz snažno se u utorak u Strasbourgu zauzeo za proširenje i stvaranje geopolitičke Unije okrenute budućnosti.

“Europska unija se mora promijeniti. Potrebna nam je geopolitička Europska unija, proširena i reformirana i okrenuta budućnosti”, rekao je Scholz u svom govoru zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Rekao je da je važna odluka u oblikovanju geopolitičke Europe donesena prošle godine dodjelom kandidatskog statusa za nekoliko zemalja, a s nekima su otvoreni pristupni pregovori.

“Mi smo građanima država zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i u perspektivi Gruzije rekli: vi pripadate nama, želimo da postanete dio naše Europske unije”, rekao je Scholz.

Dodao je da tu nije riječ o altruizmu, nego da za to postoje ekonomski razlozi i da se tu radi o vjerodostojnosti EU-a.

>>>‘Pozitivna posljedica rata u Ukrajini’, kandidacijski status za BiH | pristupni pregovori

Istaknuo je da su tu radi i o miru u Europu nakon prekretnice koju predstavlja ruski napad na Ukrajinu. Rekao je da poštena politika proširenja znači ispunjavanje obećanja koja su data prije svega zemljama zapadnog Balkana, kojima je europska perspektiva obećana prije 20 godina.

Njemački kancelar Olaf Scholz drži govor u Europskom parlamentu; Foto: Eric Vidal/EP

Za uspjeh politike proširenja potrebna je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova i nastavak provedbe reformi u kandidatskim zemljama, rekao je.

>>>Velike brige, ‘značajan, simboličan korak’ Srbije i Kosova | zajednica općina

Njemački kancelar zagovora multipolarni poredak u kojem će Europa biti dobro mjesto za život, ravnopravna s ostalim regijama i zemljama u svijetu.

Globalna odgovornost

Kaže da Europa ima globalnu odgovornost i da se njezino blagostanje ne može odvojiti od situacije u ostatku svijeta. Scholz je rekao da treba jačati europsku obrambenu industriju, suradnju u području zračne obrane, provedbu Strateškog kompasa, tješnju suradnju između EU-a i NATO-a. Scholz se zauzeo za jačanje transatlantskog saveza na partnerskim osnovama.

“Što više mi ulažemo u našu sigurnost i obranu, civilnu otpornost, tehnološku suverenost, pouzdane opskrbne lance u našu neovisnost u pogledu kritičnih sirovina, to smo bolji saveznici našim transatlantskim prijateljima”, rekao je Scholz.

Njemački kancelar zagovora nastavak potpore Ukrajini u njezinoj obrani od ruske agresije i pomoć EU-a za poslijeratnu obnovu te zemlje.

>>>Čović Vidović: članice su za pomoć Ukrajini izdvojile 12 milijardi eura. To je brojka bez presedana

Što se tiče odnosa s Kinom, koju EU definira kao partnera i sistemskog suparnika, Scholz je rekao da podržava pristup predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, koja je rekla da je potrebno smanjiti rizik od ovisnosti o Kini, a ne odvajanje od Kine.

Njemački kancelar Olaf Scholz; Foto: Eric Vidal/EP
Slobodna trgovina

Zauzeo se za partnerske odnose sa zemljama globalnog juga, da su njihove brige i legitimni interesi ozbiljno uzmu u obzir. “Zato je važno da Europa pokaže solidarnost i pomogne u borbi protiv siromaštva, za sigurnost hrane i održi obećanja koja je dala u pogledu zaštite klime”, rekao je Scholz.

Rekao je da je potrebno zaključiti sporazume o slobodnoj trgovini sa zemljama Južne Amerike, s s Meksikom, Indijom, Indonezijom, Australijom, Kenijom i u perspektivi s mnogo drugih država.

“Ima puno smisla brzo zaključiti nove sporazume o slobodnoj trgovini s Mercosurom, Meksikom, Indijom, Indonezijom, Australijom, Kenijom i – dugoročno gledano – s mnogim drugim zemljama”, rekao je Scholz.

>>>EP pozvao na reviziju ili odbacivanje ‘štetnih i katastrofalnih’ trgovinskih sporazuma

“Europa se mora okrenuti svijetu. Ako nastavimo s besplodnim pregovorima o novim sporazumima o slobodnoj trgovini u godinama koje dolaze, drugi će diktirati pravila – s nižim ekološkim i društvenim standardima”, ustvrdio je njemački kancelar.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Scholz komentirao geopolitičko oblikovanje i proširenje – budućnost Unije… 09/05/2023 […]

Comments are closed.