Politika

SDSS predao listu s 3 zastupnika; Pupovac posvećen i suzdržan

Posljednjeg dana roka za predaju lista za parlamentarne izbore u petak je svoju kandidacijsku listu za 12. izbornu jedinicu DIP-u predao i SDSS na čelu s Miloradom Pupovcem, koji je izrazio nadu u bolju političku atmosferu u zemlji i Saboru naredne 4 godine.

“SDSS će učiniti sve da na ovim izborima, ne samo da ponovimo rezultat od prije 4 godine, nego da imamo i znatno veći broj glasova nego tada”, poručio je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nakon što je predao u Saboru Državnom izbornom povjerenstvu kandidacijsku listu za 12. izbornu jedinicu u kojoj se za predstavnike srpske nacionalne manjine biraju 3 zastupnika.

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) uručila je Državnom izbornom povjerenstvu prijedloge lista i kandidate za parlamentarne izbore. Na slici Milorad Pupovac i Josip Salapić; Foto: Damir Senčar/HINA

Osim njega, kandidati su i Dragana Jeckov te Anja Šimpraga, a zamjenici Boris Milošević, Dejan Mihajlović i Jugoslav Vesić.

Posvećenost

Čelnik Samostalne demokratske srpske stranke izrazio je nadu “da ćemo u naredne 4 godine raditi u boljoj političkoj atmosferi i u zemlji i u Saboru”, jer je “za zastupnike nacionalnih manjina, naročito srpske nacionalne manjine, to iznimno važno kako bi u tolerantnoj atmosferi, sa što je moguće manje govora na rubu mržnje ili širenja predrasuda i stigmatiziranja pripadnika nacionalnih manjina i njihovih predstavnika, mogli raditi”.

A protekle četiri godine, kazao je, to nije bilo tako.

“Bit ćemo iznimno posvećeni potrebama srpske zajednice u sredinama u kojima žive, od ruralnih do urbanih, i bit ćemo iznimno posvećeni tome da hrvatsko društvo bude društvo koje će širiti prostor slobode i pozitivne poruke i vrijednosti. Za nas kao manjinsku stranku ta dva cilja će biti od presudne važnosti u političkom djelovanju naredne četiri godine”, rekao je.

Suzdržanost

Na pitanje može li se zamisliti u Vladi u kojoj je Zoran Milanović, posebice nakon svega što je njemu osobno rekao posljednjih godina kao predsjednik Republike, Pupovac je izjavio kako će o pitanju suradnje odlučiti kada završe izbori.

“Svaka izgovorena riječ danas može, posebno kad je u pitanju SDSS, postati sastavni dio nečije predizborne kampanje, a nama to ne treba. Mi nismo tu da bismo sudjelovali u bilo čijoj, bilo pozitivnoj, bilo negativnoj kampanji. Na to pitanje će, u prvom redu, odgovoriti većina hrvatskih birača, a ne SDSS, a ne vjerujem ni drugi zastupnici nacionalnih manjina”, rekao je.

Naglasio je kako su im sasvim sigurno bliži oni “koji stvaraju pozitivnu atmosferu i ne vode negativnu kampanju ni prema SDSS-u ni prema drugim političkim akterima”.

Upitan znači li to da im je onda bliži HDZ, Pupovac je poručio kako to nije rekao.

“Mi u kampanji nećemo sudjelovati, a o tome s kime ćemo koalirati odlučit ćemo nakon izbora kada vidimo kakva je volja većine birača te programi i ljudi koji predstavljaju tu volju. Ako to bude u skladu s našim razumijevanjem stvari, mi ćemo surađivati. Ako ne, nećemo”, zaključio je.


Povezane vijesti

Comment here