Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Selektivni bankrot’ Rusije u plaćanju obveza u stranoj valuti | S&P

Detalj s novčanice od 500 rubalja; Foto: betexion/Pixabay

Standard & Poor’s (S&P Global Ratings) u posljednjoj je reviziji umanjio ocjenu sposobnosti Rusije da svoje financijske obveze u trenutku dospijeća namiri u ugovorenoj stranoj valuti.

Američka agencija rusku je ocjenu za strane valute preinačila u “selektivni bankrot” uz procjenu da zemlja neće ispoštovati dogovor s probranim zajmodavcima.

>>>Putin donio ukaz o plaćanju plina rubljima, otvorio put kolosalnoj energetskoj krizi

Pojedini analitičar drže da bi zbog invazije na Ukrajinu s oštrim sankcijama suočena Rusija mogla iskusiti prvi propust u plaćanju obveza u stranoj valuti u više od stoljeća.

Izvjesna pušiona

S&P je u izjavi naveo kako razumije da je Rusija u ponedjeljak kupon za euroobveznice ugovoren u dolarima otplatila u rubljima.

>>>BDP Ukrajine mogao bi se urušiti za 40% | ministarstvo

“Mi trenutačno ne očekujemo da će investitori ta plaćanja u rubljima moći konvertirati u dolarski ekvivalent izvornih iznosa, ili da će (ruska) vlada ta plaćanja konvertirati unutar 30-dnevnog razdoblja odgode.”

>>>EP zatražio bezuvjetni embargo svih ruskih energenata, sankcioniranje Bjelorusije | rat u Ukrajini

Agencija je procijenila da će Zapad u dolazećim tjednima nastaviti širiti sankcije Rusiji, “umanjiti volju i tehničke sposobnosti Rusije da poštuje odredbe i uvjete svojih obveza prema stranim vjerovnicima.”

Kontekst

S&P “selektivni bankrot” objavljuje nakon što ocjeni da će dužnik izbirljivo propustiti plaćanja u jednoj vrsti dužničkih instrumenta, ali nastaviti namirivati druge.

Rusija plaćanje obroka vanjskog duga nije propustila od revolucije u 1917. godini.

>>>Zavirite u Putinov ‘ratni kovčeg’

Bankrot je do nedavno bio nezamisliv a nacija uživala investicijski razred.

Moskva se 24. veljače otisnula u invaziju na Ukrajinu koju naziva “specijalnom vojnom operacijom” čije posljedice potpiruju inflaciju cijene energenata, donose glad i remete ranjiva gospodarstva širom svijeta (više).

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima