PreporučenoTech

Sir Tim Berners-Lee predstavio ‘Ugovor za Web’

Tata interneta, Sir Tim Berners-Lee, od prošlogodišnjeg javnog poziva za njegov spas prikuplja prijedloge i gledišta vlada, kompanija i građana širom svijeta. Inovator je sada, zajedno sa suradnicima, objavio rezultate poziva koji su objedinjeni u dokumentu nazvanom “Ugovor za Web”.

“Snaga interneta da transformira živote ljudi, obogati društvo i smanji nejednakost jedna je od definirajućih prilika našeg vremena. No, ako sada ne djelujemo – i djelujemo zajedno – kako bismo spriječili zloupotrebu interneta od strane onih koji ga žele iskorištavati, dijeliti i potkopavati, riskiramo gubitak tog potencijala,” rekao je Berners-Lee 23. studenog povodom predstavljanja “Ugovora” uz poruku da u presudnom trenutku za web svi dijelimo odgovornost da on u budućnosti bude ono što želimo.

>>>javni poziv

“Samo s istinskom predanošću i konkretnim djelovanjem svih članova internetske zajednice – posebno vlada i kompanija – možemo pokrenuti reforme nužne za vraćanje ljudi i prava u središte interneta,” dodao je Brett Solomon iz međunarodne neprofitne grupe Access Now predane otvorenom i slobodnom webu.

Dionici kažu da ugovor, sačinjen od 76 točaka, sadrži politike i pozive na akciju prema ostvarenju zajedničke vizije. On od vlada traži da građanima pristup osiguraju uvijek i bez izuzetka, a od kompanija da korisnicima osiguraju financijski pristupačne usluge, štite korisničke slobode i prava uz posebno štovanje privatnosti i privatnih podataka. Politike i prijedlozi nastoje osigurati da kompanije nikog ne isključe od korištenja i oblikovanja weba.

“Svi smo vidjeli štetni učinak gašenja interneta diljem svijeta. Ugovor je jasan da nikom ne smije biti uskraćen pun pristup webu”.

>>>Iranska Garda prosvjednike suočila s ‘odlučnom’ akcijom, nacija offline

Ključno, pišu dionici, svi mi, kao korisnici, imamo odgovornost za stvaranje interneta kakvog želimo. Ugovor poziva sve građane da izgrade snažne zajednice koje štuju civilni diskurs i ljudsko dostojanstvo.

>>>Singapurska vlada traži označavanje netočnih objava, brisanje komentara ‘protiv javnog interesa’

U trenutku lansiranja, Ugovor za Web ima podršku više od 160 organizacija uključujući; Microsoft, Google, Electronic Frontier Foundation, DuckDuckGo, CIPESA, Access Now, Reddit, Facebook, Reporters Without Borders i Ranking Digital Rights. Prve su ga potpisale vlade Gane, Francuske i Njemačke.