PolitikaPreporučeno

Šojgu: Ukrajina je u protuofenzivi izgubila više od 125.000 vojnika

Kijev je od 8. lipnja 2023. godine, službenog početka dugoočekivane i kako se pokazalo neuspjele protuofenzive, izgubio više od 125.000 vojnika i 16 tisuća komada različitog vojnog hardvera, rekao je u petak ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

“Sveopća mobilizacija u Ukrajini, isporuke zapadnjačkog oružja i posvećivanje strateških rezervi ukrajinskog vojnog zapovjedništva nije promijenilo situaciju na bojišnici. Očajničke akcije samo su dodale žrtvama među ukrajinskim vojnim jedinicama. Kroz šest mjeseci takozvane protuofenzive, neprijatelj je izgubio više od 125.000 osoblja i 16.000 komada različitog naoružanja,” izjavio je Šojgu tijekom sastanka s vojnim zapovjednicima prema citatu ruske državne izvještajne agencije TASS.

Ministar je rekao da ruske borbene skupine svojom vatrenom moći nanose učinkovitu i silovitu štetu neprijatelju, što je znatno umanjilo borbene sposobnosti ukrajinske vojske.

Ruske postrojbe “operiraju kompetentno i odlučno, stječu povoljnije položaje i šire područje svoje kontrole u svim smjerovima”.

Neuobičajena stanka u ukrajinskim procjenama

Šojgu je rezime iznio uslijed uočljive i neuobičajene stanke u ukrajinskim izvještajima o broju poginulih ruskih vojnika.

Ukrajinska državna izvještajna agencija Ukrinform uobičajene dnevne navode o neprijateljskim žrtvama nije objavila od 29. studenoga.

“Oružane snage Ukrajine eliminirale su oko 327.580 ruskih okupatora u Ukrajini od 24. veljače 2022. do 29. studenog 2023., uključujući 1140 osvajača samo u proteklom danu,” posljednja je bilješka na portalu Ukrinforma.

Prema istom izvoru, glavni tajnik NATO-a je 29. studenoga rekao da je Rusija u Ukrajini izgubila više od 300.000 vojnika.

“Vojno, Rusija je izgubila znatan dio svojih konvencionalnih snaga. Stotine zrakoplova. Tisuće tenkova. I više od 300.000 žrtava,” rekao je Jens Stoltenberg.

Računice

Različiti neovisni analitičari i komentatori već dulje vrijeme ističu ili upozoravaju da je ukrajinska ratna propaganda o ruskim žrtvama neodrživa i da će se nakon prelasku granice od 300.000 suočiti s propitivanjem.

Razlog za sumnju u službene navode ukrajinske vojske je djelomična mobilizacija u Rusiji tijekom koje je aktivirano 300.000 rezervista.

Kada bi navodi i procjene ukrajinskih oružanih snaga bili točni, Rusija bi u aktualnom trenutku bila usred nove potrage za ljudstvom.

Rusija je djelomičnu mobilizaciju započela u rujnu 2022. godine, na bojišnicu je s prvim mjesecima 2023. godine razmjestila oko 80.000 aktiviranih.

Oružane snage su od početka 2023. godine mobilizirale ili ugovorima obvezale ukupno 335.000 vojnika, što uključuje i 55.000 bivših legionara iz raspuštene plaćeničke skupine Wagner.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i Šojgu tada su rekli da neće biti potrebe za novom mobilizacijom, izvijestio je Reuters.

“Nema planova za dodatnu mobilizaciju,” rekao je Šojgu svojim najvišim generalima u isječku emitiranom na državnoj televiziji. “Oružane snage imaju potreban broj vojnog osoblja za provedbu specijalne vojne operacije.”

New York Times je u kolovozu, dva mjeseca prije protuofenzive, citirao izvor iz američke vojske koji je procijenio da je na bojišnicama živote izgubilo do 120.000 ruskih i do 70.000 ukrajinskih vojnika.