Politika

Snaži konsenzus o neuspjehu ukrajinske protuofenzive | WP

Američka obavještajna zajednica procjenjuje da ukrajinska protuofenziva neće postići primarne ciljeve, uključujući udaranje klina do jugoistočnog grada Melitopolja, najbliže točke do obale Azovskog mora i ključnog ruskog logističkog središta za vojnu opskrbu okupiranih teritorija.

Washington Post (WP) piše da će “mrka procjena” temeljena na “ruskoj brutalnoj učinkovitosti u obrani okupiranih teritorija kroz falange minskih polja i rovova” izgledno izazvati međusobne optužbe između Ukrajine i njezinih zapadnjačkih pobornika koji su protuofenzivu potpomogli s desecima milijardi dolara u smrtonosnoj i drugoj pomoći.

Klin

Oštrica ukrajinske protuofenzive trenutačno se nalazi u okolici grada Robotine koji je najbržom cestovnom rutom od Melitopolja udaljen 86.5 kilometara.

Izvori koji su za WP uz uvjetovanje anonimnosti podijelili zapadnjačka gledišta drže da će ukrajinske snage i u najoptimističnijem scenariju biti zaustavljene na desetak kilometara od cilja.

Foto: Google Maps/Grabancijaš

Ukrajina je službeni početak dugoočekivane protuofenzive proglasila 4. lipnja otkada trpi grozomorne gubitke u hardveru i ljudstvu.

>>>Pojedini novaci ukrajinske protuofenzive ‘mentalno slomljeni’

WP piše da su američki i britanski dužnosnici znali da će protunapad biti krvava kupka, ali i procijenili da je Kijev spreman za žrtvu kako bi se probio kroz glavnu liniju ruske obrane. Procjene su se brzo pokazale iluzornima. Ukrajinci su u prvim tjednima protuudara, na trenutke panično i bezglavo izgubili glavne borbene tenkove i pretrpjeli silovite gubitke čija je posljedica promjena strategije.

Disonanca

Njihove oružane snage u posljednjim tjednima uočljivo gube na zamahu, a službena izvješća na vjerodostojnosti. Primjerice, ukrajinska državna izvještajna agencija Ukrinform već dva mjeseca govori o napretku na području grada Bahmuta, iako se on uporno odbija manifestirati u zbilji.

Ruski izvori u istom razdoblju gotovo svakodnevno izvještavaju o stotinama ubijenih i ranjenih ukrajinskih boraca, što i pesimistične zapadnjačke procjene o potencijalu proboja do Melitopolja čini krajnje neizglednima.

Put do Melitopolja izrazito je izazovan, i čak će ponovno osvajanje bližih gradova, poput Tokmaka, biti teško, ocijenio je Rob Lee, vojni analitičar iz Instituta za istraživanje vanjske politike.

>>>Konašenkov: od početka protuofenzive ubijeno 43.000 ukrajinskih vojnika

“Rusija tamo ima tri glavne obrambene crte, a nakon toga i utvrđene gradove,” podsjetio je. “Nije samo pitanje može li Ukrajina probiti njih jednu ili dvije, nego može li probiti sve tri i imati dovoljno snaga na raspolaganju nakon iscrpljivanja da postigne nešto značajnije kao što je zauzimanje Tokmaka ili nešto više od toga.”

“Blame game”

WP navodi da su sumorni izgledi o kojima su obavješteni pojedini republikanski i demokratski zastupnici na Capitol Hillu već izazvali “igru okrivljivanja” na sastancima iza zatvorenih vrata. Pojedini republikanci sada govore protiv pružanja dodatne, 20.6 milijardi dolara vrijedne smrtonosne pomoći Kijevu, drugi drže da Sjedinjene Američke Države moraju osnažiti svoj ulog u posredničkom ratu i na bojišnicu dostaviti još moćnija i naprednija oružja. Potonji je kamp sve manji, dijelom jer ankete bilježe rastuće građansko nezadovoljstvo zbog zdušne potpore Kijevu (anketa, CNN).

>>>Putin: zapadnjački arsenali su iscrpljeni, gubici ukrajinske vojske nepopravljivi

Dužnosnici u administraciji predsjednika Joe Bidena odbacuju kritiku i navode kako nema dokaza da bi borbeni zrakoplovi F-16 ili dalekometniji raketni sustavi poput ATACMS-a promijenili ishod.

“Problem ostaje probijanje ruske glavne obrambene linije i nema dokaza da bi ovi sustavi bili lijek,” rekao je iskusniji dužnosnik administracije.

Propaganda

Pojedini američki jastrebovi, uključujući predsjednika Združenog stožera američke vojske generala Marka A. Milleya, drže da Ukrajinci još uvijek imaju šanse.

General pritom citira velike gubitke Rusije o kojima, baš kao što je to slučaj s Ukrajinom, zapravo nema konkretnih informacija već samo paušalnih procjena.

>>>Gagin: presreli smo informacije o dezertiranju Ukrajinaca; Maljar: napredujemo, ali vam nećemo reći

Kijev se na početku protuofenzive obvezao na operativnu šutnju, ali je postojanim preuveličavanjem ruskih gubitaka upao u propagandnu klopku.

Ilustracije radi, prema aktualnim tvrdnjama ukrajinskih oružanih snaga Rusija je zaključno s 20. kolovoza na bojišnici izgubila 257.470 vojnika (Ukrinfrom). Kada bi ta informacija bila približno točna, Rusija bi morala povesti novu djelomičnu ili opću mobilizaciju o kojoj za sad nema govora.

New York Times istovremeno citira zapadnjačke obavještajne izvore čija je procjena da je u dosadašnjem tijeku rata ubijeno do 120.000 Rusa.

Konsenzus

Kako bilo, Washington Post, New York Times i drugi renomirani američki mediji u posljednjim tjednima bilježe rastući konsenzus analitičara da je učinkovito obrambeno djelovanje ruskih snaga nadmašilo očekivanja.

>>>Britanski stručnjak: Zapad bi se mogao suočiti s razornim porazom, Kijev s teritorijalnim ustupcima

“Najodlučniji čimbenik dosadašnje putanje ove ofenzive je kvaliteta ruske obrane,” rekao je Lee, ističući rusko korištenje rovova, mina i zrakoplovstva. “Imali su puno vremena i jako su ih dobro pripremili… i jako otežali Ukrajini da napreduje.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Snaži konsenzus o neuspjehu ukrajinske protuofenzive | WP 21/08/2023 […]

Comments are closed.