Biznis i ekonomija

Strah u Krašu: RF

Radnička fronta navodi da je u posjedu informacija o teškim vremenima za radnike Kraša, priopćenje stranke koja je nakon posljednjih izbora postala parlamentarna prenosimo u cijelosti:

>>>Peović: radnici se ne usude govoriti o ‘prisili, zakulisnim igrama’ u privatizaciji Kraša

“Javili su nam se radnici Kraša gdje će za njih po svemu sudeći slijediti teška jesen. Podsjetimo se da se u prosincu prošle godine u Krašu desila još jedna sramotna privatizacijska priča na štetu radnika, kada su radnici bili prisiljeni odreći se velikog dijela vrijednosti svojih dionica u korist tajkuna – braće Pivac koji su se nezakonito pogađali i dogovarali s upravom kao i s nekim pojedincima iz žutih sindikalnih struktura. Radnike, nakon što su bili prisiljeni prodati svoje dionice jeftinije od realne cijene, pod novim vlasnikom sada, čini se, čekaju i otkazi.

Radnici su nam se javili da nas upozore kako su neki već dobili otkaze, dok se mnogima nudi premještaj na lošija mjesta, čime ih se de facto prisiljava da sami daju otkaz. Ovih dana se mora potpisati novi kolektivni ugovor, a neki poslovođe očito drže stranu braći Pivac. Radnici su nam također javili kako su novi kolektivni ugovor neki dan dobili na čitanje, no opet ih se tjera na potpisivanje na brzinu, pa im je za to ostavljeno tek dan-dva. S pravom u strahu, radnici kažu kako oni nisu pravnici, no da im je jasno kako će vlasnici pokušavati kolektivnim ugovorom smanjivati radnička prava  kako bi mogli lakše davati otkaze.

>>>Hanfa odobrila preuzimanje Kraša, Pivac ponudio 430 kuna po dionici

Dajemo podršku radnicima i pozivamo premijera koji je silno zabavljen stvaranjem političkog konsenzusa oko poteza koji slijede na jesen da, ukoliko mu je uistinu stalo do radnika, krene s istragom u Krašu u kojem se već godinama upozorava na nepravilnosti,” pišu iz Radničke fronte.

Pratite nas na Google vijestima