Biznis i ekonomijaPreporučeno

Švedska produbila i produljila recesijska očekivanja za 2023.

Švedsko ministarstvo financija u četvrtak je revidiralo očekivanja gospodarskog rasta u 2023. u kojoj sada očekuje dublju i dulju recesiju.

>>>‘Spalite sve’: Poljska se guši u smogu rata

Bruto domaći proizvod (BDP) iduće će godine posrnuti za 0.7%, u poredbi s 0.4% prognoziranih u studenom.

Ministarstvo je povećalo i projekciju inflacije, s 5.2% na 6%.

“U listopadu sam rekla da Švedska ide prema gospodarskoj zimi i mi sada vidimo da bi zima mogla biti dugotrajnija nego što smo mislili,” rekla je na konferenciji za medije ministrica financija Elisabeth Svantesson.

“Slab razvoj … izgleda da neće pronaći dno do 2024.,” dodala je.

Njezin resor sada predviđa da će BDP u 2024. porasti za samo 1%, u poredbi s 2% u prijašnjoj prognozi, prije oporavka na 2.7% u 2025. godini.

Energetska kriza

Reuters piše da su švedska domaćinstva iz mjeseca u mjesec sve lošije raspoložena uslijed divljanja cijena, poskupljenja zaduživanja i rekordnih cijena električne energije. Samopouzdanje potrošača u studenom je koketiralo s najvećim pesimizmom u povijesti.

>>>‘Kritična faza’, golemi gubitak bogatstva u Njemačkoj

“Važno je reći da neposredno mi nismo suočeni s gospodarskom krizom, mi smo suočeni s energetskom krizom. Brojni se pojedinci hrvaju … ali gospodarstvo u cjelini ne,” rekla je Svantesson.

Švedska središnja banka ove je godine u odgovoru na rast cijena referentne kamatne stope za financijski sustav povećala četiri puta zaredom, na 2.50%.

>>>Riksbank nakon pet godina prekinuo politiku negativnih kamatnih stopa

Glavno inflatorno mjerilo Riksbank (CPIF) u studenom je zabilježio porast cijena za 9.5% na godišnjoj razini u poredbi s ciljanih 2% u srednjem roku.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Švedska produbila i produljila recesijska očekivanja za 2023. […]

Comments are closed.