PolitikaPreporučeno

Totalna dominacija – apsolutna većina HDZ-a u Karlovačkoj županiji | 2. krug lokalnih izbora

Građani Karlovačke županije odabrali su kandidate HDZ-a na svim listama drugog kruga, za župana, gradonačelnike Karlovca i Ozlja, te načelnika Josipdola.

Martinu Furdek Hajdin (HDZ) je u drugom krugu postala županica, pobijedivši SDP-ovog Stjepana Mikulandrića s 21.353 glasa prema 17.186 glasova.

U prvom je krugu Furdek Hajdin osvojila 46,2 posto glasova, a Mikulandrić 32,8 posto.

>>>Mikulandrić i Petračić komentirali odnose snaga ususret 2. krugu izbora za Karlovac, županiju

Arhitektica Furdek Hajdin je prije četiri godine izabrana za zamjenicu župana Damira Jelića (HDZ), zadnju godinu mandata je obnašala dužnost županice, nakon što je Jelić dao ostavku i napustio politiku.

>>>‘Radost u srcu Hrvatske’: Martina Furdek Hajdin (HDZ) predstavila program za karlovačku županicu

Novoizabrana županica će u Županijskoj skupštini imati apsolutnu većinu svoje stranke HDZ.

Novo/stari gradonačelnik Karlovca je Damir Mandić koji je osvojio 10.383 glasa i pobijedio nezavisnog Davora Petračića koji je imao potporu SDP-a, osvojivši 8489 glasova.

Tijesna pobjeda Mandića

Karlovački birači gradonačelnika su birali gotovo identično kao i 2017., tada su također u drugi krug ušli HDZ-ov kandidat Damir Mandić i nezavisni Petračić, te je pobjeda Mandića bila tijesna.

>>>Karlovac: ‘nepotkupljiva’ zeleno-lijeva koalicija pozvala pobornike da glasaju za Petračića

U Ozlju je nova gradonačelnica Lidija Bošnjak, nezavisna kandidatkinja s potporom HDZ-a koja je osvojila 1365 glasova, dok je SDP-ova suparnica Biserka Vranić dobila 1261 glas.

Bošnjak je bila gradska pročelnica i jedna od najbliskijih suradnica aktualne gradonačelnice Ozlja Gordane Lipšinić koja je na prošlim izborima također kao nezavisna kandidatkinja imala potporu HDZ-a.

>>>U ‘povijesnoj pobjedi’ za HDZ Stričak deplasirao Čačića | utrka za Varaždinsku županiju

U Josipdolu je Dragan Rudančić (HDZ) s 1023 glasa pobijedio dugogodišnjeg načelnika Josipa Mihaljevića koji je dobio 722 glasa.

Predsjednica županijske organizacije HDZ-a Nada Murganić izjavila je da je HDZ neće iznevjeriti birače od kojih su dobili povjerenje. “Zadovoljni smo jer je HDZ zadržao vodstvo u županiji, Karlovcu i drugim sredinama”, kazala je.

Comments (1)

  1. […] Totalna dominacija – apsolutna većina HDZ-a u Karlovačkoj županiji | 2. kr… 30/05/2021 […]

Comments are closed.