PreporučenoTech

U Uniji je usvojen monumentalni, dalekosežni Akt o digitalnim uslugama

Slijȇva nadesno: Cédric O (državni ministar odgovoran za digitalnu tranziciju i elektroničke komunikacije, Francuska), Thierry Breton (Europski povjerenik za unutarnje tržište), izvjestiteljica Europskog parlamenta Christel Schaldemose i Margrethe Vestager (izvršna potpredsjednica Europske komisije); Foto: European Council

Alphabetov Google, Meta (Facebook) i druge velike online platforme od sada će morati uložiti veće napore za suzbijanje nezakonitog online sadržaja ili se suočiti s pozamašnim kaznama Europske unije, rekli su u subotu regulatori i visoki predstavnici nakon što je Vijeće Europske unije usvojilo zakonodavni prijedlog izvršnog tijela, Europske komisije.

>>>Komisija želi definirati, kriminalizirati ‘govor mržnje’

Dionici su “Akt o digitalnim uslugama” (engl. The Digital Services Act, DSA) usvojili nakon maratonskih, šesnaestosatnih pregovora.

Ilegalno offline, illegalno online

Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica Europske komisije za Europu prilagođenu digitalnom dobu, glavna krojačica europskih protumonopolskih politika i strategija, prvi je dio sveobuhvatnog zakonodavnog paketa, “Akt o digitalnim tržištima”, osigurala prošlog mjeseca.

Analitičari su zdušni u procjenama da će dvosjekli mač imati značajan, potencijalno epohalan utjecaj na digitalna tržišta i komunikacije, kao i slobodu govora i druga značajna potrošačka i građanska prava.

>>>Vestager deklarirala ‘jednostavan cilj’ Akta o digitalnim tržištima

“Imamo dogovor o Aktu o digitalnim tržištima koji će osigurati da ono što je ilegalno offline također bude ilegalno online – ne kao slogan, već kao zbilja,” napisala je Vestager u objavi na Twitteru.

Zastupnica u Europskom parlament Dita Čaranzova koja je regulaciju ili, ako preferirate, cenzuru sadržaja na internetu zagovarala posljednjih osam godina ispred parlamenta je pozdravila dogovor.

“Google, Meta i druge velike online platforme morat će djelovati da bolje zaštite svoje korisnike. Europa im je jasno dala do znanja da ne mogu djelovati kao neovisni digitalni otoci,” napisala je u izjavi.

>>>Zviždačica podcrtala korelaciju između negativnosti i lajkova, neoliberalnu doktrinu Facebooka

Google je u inicijalnoj reakciji izrazio htijenje da pojasni i utvrdi detalje. “Kako zakon bude finaliziran i proveden, detalji će biti značajni. Radujemo se suradnji s tvorcima politike kako bismo utvrdili preostale tehničke detalje i osigurali da zakon funkcionira za sve,” rekli su iz kompanije.

Usvajanje Akta o digitalnim uslugama; Foto: European Council
Kolosalne kazne, posebne mjere

Digitalni akt, među ostalim, kompanije suočava s kaznama do 6% njihova globalnog godišnjeg prihoda, opetovanim prijestupnicima može se zabraniti poslovanje u Europskoj uniji.

Nova pravila zabranjuju ciljano oglašavanje usmjereno na djecu ili na temelju “osjetljivih podataka” kakvi su religija, spol, rasa ili politička uvjerenja.

>>>EP o nadzoru, moderaciji, cenzuri, ciljanom oglašavanju… | Akt o digitalnim uslugama

Zabranjuju se i takozvane “tamne strategije” koje korisnike usluga zavode ili lukavstvima i trikovima dolaze do njihovih osobnih podataka.

Izrazito velike online platforme i online tražilice u kriznim će vremenima morati poduzimati posebne mjere, što je uvjetovano ruskom invazijom na Ukrajinu i može imati distopijske posljedice, odnosno otvoriti scenarije kakvi su opisani u romanu “1984.” britanskog književnika Georgea Orwella.

Izuzeće

Kompanije bi također mogle biti prisiljene na razotkrivanje podataka o svojim algoritmima.

Regulatori od platformi traže i financiranje troškova nadzora u iznosu od 0.05% njihovih globalnih prihoda.

Zastupnik u Europskom parlamentu Martin Schirdewan po dogovoru je kritizirao izuzeće za kompanije osrednje veličine.

>>>Borzan: stižu ‘velike promjene’ u e-trgovini | Akt o digitalnim uslugama

“Pod pritiskom konzervativaca, integrirano je izuzeće za kompanije osrednje veličine, to je pogreška. Uslijed velikog broja tvrtki koje potpadaju pod ovu definiciju u digitalnom sektoru, iznimka je poput rupe u zakonu,” rekao je.

Akt o digitalnim uslugama na snagu stupa u 2024. godini.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters