PolitikaPreporučeno

Ukrajinski borci kude ‘lažan i preuranjen’ proglas o oslobađanju Andrijevke

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar u četvrtak je u objavi na društvenim mrežama sugerirala oslobađanje sela Andrijevka smještenog 13 kilometara južno od središta grada Bahmuta koji su ruski plaćenici osvojili s krajem svibnja.

“Idemo naprijed u smjeru Bakhmuta. Na sjevernom krilu neprijatelj pokušava povratiti izgubljene položaje. I na jugu dobro napredujemo. Glavne bitke nastavljaju se u okruzima Andrijevka, Kurdjumivka i Kliščijvka. I tu imamo dobre vijesti – Andrijevka je naša. Konsolidiramo naše pozicije,” napisala je Maljar na Telegramu.

Njezina je objava na X-u i drugim društvenim mrežama izazvala radost i brojne slavodobitne komentare Ukrajinaca i njihovih pobornika, no Kijev Post u petak citira vojne izvore s bojišnice koji su proglas o oslobođenju sela nazvali “lažnim i preuranjenim”.

“Izjava o zauzimanju Andrijevke je lažna i preuranjena,” napisali su na Telegramu iz ukrajinske 3. jurišne brigade. “Trenutno se nastavljaju ozbiljne i teške borbe u okruzima Kliščijvka i Andrijevka. Takve su izjave štetne, predstavljaju prijetnju životima osoblja i štete izvršenju borbenih misija.”

Maljar je nakon reakcije preuredila izvorni proglas te u drugoj objavi napisala da “razjašnjava” situaciju. Dogodio se “prekid komunikacije između nekoliko izvora informacija koji se javljaju izravno s mjesta događaja”.

Lokacija i udaljenost Andrijevke od Bahmuta; Foto: Google Maps

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here