Biznis i ekonomijaPreporučeno

Usahla je rijeka Parana, žila kucavica argentinskog izvoza soje i kukuruza | VIDEO

Vode rijeke Parane koja vijuga kroz tisuće kilometara južnoameričkih prašuma i pampasa dok služi kao glavna arterija za prijevoz soje i kukuruza do Atlantskog oceana na najnižim su razinama od 1940-ih godina.

>>>Deutsche Bank o inflacijskim pritiscima: svijet sjedi na ‘tempiranoj bombi’

Neizvjesni vodostaj trgovce žitaricama tjera da važu teret prije ukrcavanja i iskrcavanja ovisno o izgledima nasukavanja. Riječ je o skupim i vremenski zahtjevnim operacijama koje su osupnule izvoznu industriju s više od 20 milijardi prometa godišnje.

Uz trgovinske, niske vode donose i financijske nevolje. Smanjenja je proizvodnja hidroenergije i posljedično povećan uvoz dizela za elektrane na goriva. Uvoz dizela na najvišim je razinama od 2018. godine, što je posljedica pada kapaciteta brane Yacyreta koja uobičajeno generira 14% argentinskih potreba za strujom.

Divlja inflacija

Kombinacija usporavanja izvoza i ubrzavanja uvoza utječe na vanjskotrgovinski deficit, jedan od sijaset faktora koji devalviraju peso, ove godine najslabiju valutu među gospodarstvima u nastajanju. Trend je središnju banku u posljednjima danima natjerao na devizne intervencije kako bi se zauzdala inflacija koja već divlja 50% na godišnjoj razini.

“Ako se plitkoća Parane održi na srednji rok, to je problem” jer su usjevi najveći argentinski izvor dolara koji jačaju peso, rekla je za Bloomberg Belen Rubio, ekonomistica u konzultantskoj tvrtki u Buenos Airesu.

“Savršena oluja”

Poteškoće u argentinskom izvozu imaju i globalne implikacije. Nacija je golem proizvođač ulja iz sjemenki i žitarica, vodeći svjetski izvoznik soje za ishranu stoke i sojina ulje za kuhanje ili biogoriva. Treći je najveći izvoznik kukuruza, što redom podrazumijeva proporcionalni utjecaj na cijene.

Suša je poštedjela argentinski poljoprivredni pojas ali je uništila prinose usjeva u Brazilu gdje je njezino izvorište. Brazil je ove godine iskusio i udare mraza u pojasu kave, zbog čega su cijene ‘podivljale’.

>>>Snijeg u Brazilu | 29. srpnja 2021. | VIDEO

Posljednje vijesti iz Latinske Amerike dio su “savršene oluje” neuobičajenih inflacijskih pritisaka, uključujući novu plimu koronavirusa, prirodne katastrofe u Kini i Njemačkoj ili kibernetičke napade na južnoafričke luke. Kompanije, ekonomisti i logistički stručnjaci upozoravaju da je situacija ozbiljna i na rubu pucanja.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] >>>Usahla je rijeka Parana, žila kucavica argentinskog izvoza soje i kukuruza | VIDEO […]

  2. […] Vijesti o slabljenju pčelinjih zajednica na američkoj Zapadnoj obali stižu nakon što je Brazilski pojas kave ove godine opetovano pogodio mraz, stvarajući pritisak na cijene kave. Usahla je i rijeka Parana čiji je izvor u Brazilu a koja je ključna za prijevoz usjeva Latinskom Amerikom, uključujući velike količine argentinske soje i kukuruza. […]

Comments are closed.