Biznis i ekonomija

Uslužni sektor eurozone otporan i u svibnju, proizvodni u izranjanju | PMI S&P Global

Poslovna aktivnost u europodručju u svibnju se zahvaljujući dominantnom uslužnom sektoru proširila najbržim tempom u posljednjih godinu dana, a naziru se i prvi znaci industrijskog oporavka.

Združeni indeks menadžera nabave S&P Globala (HCOB PMI) za uslužni i proizvodni sektor, prihvaćen kao dobro mjerilo gospodarskog zdravlja, prošlog se mjesece popeo na 52.2, s 51.7 u travnju.

Riječ je o njegovoj najboljoj kotaciji od svibnja 2023. godine.

“Sablast recesije više nije na stolu. To je zahvaljujući uslužnom sektoru, gdje se polet od nedavno proširio,” komentirao je Cyrus de la Rubia, glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke. “Općenito, uslužni će sektor vjerojatno osigurati da eurozona ponovno pokaže pozitivan rast u drugom tromjesečju.”

Promatrano odvojeno, uslužni PMI je prošlog mjeseca iznosio 53.2, mrvicu manje nego u travnju. Situacija se u svibnju popravila i u industriji, i to značajno, s 45.7 u travnju, na 47.3.

Pokazatelji su okinuli optimizam za godinu naprijed, pa se združeni indeks očekivanja o budućem outputu u svibnju popeo na 63.1, gdje nije boravio od veljače 2022. godine.

Grabancijaš/Reuters


PMI europodručja:

Comment here