PolitikaPreporučeno

Uz Italiju izmjeni fiskalnih pravila sklone Francuska, Španjolska te djelomično i Njemačka: Tria

Italija traži potporu Francuske i Španjolske za promjene fiskalnih pravila Europske unije te njihovo veće fokusiranje na rast, ususret regionalnom i globalnom usporavanju gospodarskog rasta, kazao je u petak talijanski ministar gospodarstva Giovanni Tria.

Talijanska vladajuća koalicija, koju su prošle godine formirali “antiestablishmentski” Pokret pet zvijezda te desničarska Liga, uvijek je kritizirala europski fiskalni sporazum iz 2013. kojim su uvedena stroža proračunska pravila.

>>>Salvini: 10 milijardi eura poreznih olakšica ili ostavkom rušim vladu

Potpredsjednik vlade i vođa Lige Matteo Salvini smatra kako su ta pravila uzrok osiromašenja Italije jer su je prisilila na štednju u vrijeme kada je potrebna šira fiskalna politika.

“Italija zasigurno stoji uz Francusku i Španjolsku te djelomično i Njemačku. Postoje preduvjeti za izmjene europske gospodarske politike,”

Giovanni Tria

Italija je odmah nakon Grčke najveći dužnik u eurozoni, s dugom u iznosu od 130 posto BDP-a, a tijekom posljednjih šest mjeseci dvaput je jedva izbjegla sankcije EU-a nakon što je mijenjala proračun, uključujući i socijalne mjere.

Potpora šira od javno priznate i prepoznate

Tria je u razgovoru za talijansku La Stampu kazao da bi članice EU-a trebale razmisliti o svojim prioritetima te porekao da je Italija jedina država koja traži izmjene pravila.

Francuska nije pokazala mnogo javnog entuzijazma za namjere Italije, a ministar Bruno Le Maire kazao je prošlog mjeseca da se nada da će se Rim složiti s pravilima EU-a.

No Pariz je u međuvremenu donio novi proračun i smanjio poreze, predstavivši paket vrijedan više od 10 milijardi eura kao odgovor na produžene ulične prosvjede.

>>>Macron ‘djeci prosvjetljenja’ ponudio izravniju demokraciju, manje poreze i više rada

“Italija zasigurno stoji uz Francusku i Španjolsku te djelomično i Njemačku. Postoje preduvjeti za izmjene europske gospodarske politike”, rekao je Tria, kojeg se smatra umjerenim glasom unutar talijanske vlade.

“Moguće je ponovno pokretanje rasprave o Fiskalnom sporazumu”, dodao je. “Moramo raspraviti kako izmijeniti ta pravila”.

Europska komisija povukla se prošlog tjedna iz procedure sankcioniranja Italije zbog duga, što može biti znak spremnosti Rima na kompromise, ali i manje strože interpretacije fiskalnih pravila EU-a Bruxellesa.