PolitikaPreporučeno

Velebni skup proeuropske oporbe u Poljskoj | VIDEO

Stotine tisuća ljudi u nedjelju se okupilo na opozicijskom skupu u Varšavi koji je organizirala liberalna Građanska platforma (PO) predvođena bivšim predsjednikom Europskog vijeća i gorljivim europskim federalistom, Donaldom Tuskom.

Dva tjedna prije izbora ankete sugeriraju prednost nacionalista iz stranke Pravo i pravda (PiS), no apsolutna većina čini se dalekom a postizborna koalicija izglednom.

>>>Tusk: politika u Poljskoj poprima značajke unutarnjeg rata

I vladajući i oporba u predizbornoj su kampanji suočeni s građanskim nezadovoljstvom potaknutim krizom životnih troškova i ratom u susjednoj Ukrajini.

PiS je u takvom okolišu odbacio nadnacionalne direktive i jednostrano uveo zabranu uvoza ukrajinskih žitarica u nastojanju da odobrovolji i zadrži svoje ključno, ruralno biračko tijelo.

Od 100 tisuća do milijun ljudi

Autohtoni izvori u nedjelju nude masivno različite procjene o varšavskom skupu. Gradske vlasti tvrde da je sudjelovalo milijun ljudi, dok javna televizija TVP, prihvaćena kao glasilo PiS-a, navodi da ih je bilo oko 100.000.

>>>Tusk nabacio Ursulu von der Leyen za predsjednicu Komisije: Die Welt

Neovisni mediji, uključujući onet.pl, procjenjuju da je okupljanje privuklo između 600.000 i 800.000 građana.

Videozapisi podijeljeni na društvenim mrežama otkrivaju transparente s porukama “PiSexit” ili “Mačka može ostati” u referenci na kućnog ljubimca predsjednika PiS-a, Jaroslawa Kaczynskog.

“Preporod”

Uočljivo, na skupu su se uglavnom vijorile nacionale zastave, uz pokoji barjak Europske unije i LGBT+ zajednice, što sugerira da se Tusk i PO pokušavaju otresti svoje nadnacionalne ostavštine i uloge koja je bila nepopularna u Poljskoj.

>>>Tusk ‘do daljnjeg’ produljio suspenziju Fidezsa u EPP-u

Opozicija se ufa da će silina marša galvanizirati glasače na sudjelovanje u izborima i dovesti do iznenađenja, no pažljiviji motritelji poljske politike znaju da je Varšava daleko od reprezentativnog nacionalnog uzorka.

“Dolazi velika promjena. Ovo je znak poljskog preporoda,” rekao je Tusk na središnjem gradskom trgu. Ponovio je i da bi PiS naciju mogao odcijepiti od EU-a, optužba koju ta stranka postojano odbacuje, i zavjetovao da će osnažiti prava žena i manjina.

>>>PiS najavio dječji doplatak od 175 eura, besplatne lijekove i autoceste

PiS, koji je na vlasti od 2015. godine, istovremeno obećaje da će Poljsku čuvati o nezakonitih migracija te nastaviti s politikom potpore obiteljima i zbrinjavanja vremešnih.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters