Biznis i ekonomija

Vodeći ekonomski indeks signalizira neposrednu recesiju u SAD-u

Indeks osmišljen radi praćenja i predviđanja uspona i padova u američkim poslovnim ciklusima u lipnju je propao petnaesti mjesec zaredom.

Riječ je o njegovom najduljem uzastopnom kopnjenju od preludija u Globalnu recesiju u 2007.-2009. godini.

>>>Državni dug SAD-a u pet tjedana porastao za bilijun dolara

Vodeći ekonomski indeks (engl. Leading Economic Index, LEI), indikator namijenjen predviđanju buduće gospodarske aktivnosti koji na temelju širokih istraživanja objavljuje neprofitni Konferencijski odbor (engl. Conference Board) u lipnju je pao za 0.7%, na 106.1, nakon posrtanja za 0.6% u svibnju.

“Udruženi, lipanjski podaci sugeriraju da će gospodarska aktivnost nastaviti usporavati u mjesecima koji dolaze,” napisala je u pratnji izvješća Justyna Zabinska-La Monica, viša menadžerica za pokazatelje poslovnog ciklusa.

>>>Američka industrija propala na razine iz ‘lockdowna’ | ISM PMI

Odbor je ponovio svoju prognozu da će gospodarstvo Sjedinjenih Država izgledno biti u recesiji od tekućeg trećeg kvartala do prvog kvartala 2024. godine.

Povišene cijene, stroža monetarna politika, krediti do kojih je teže doći i smanjena državna potrošnja spremni su dodatno usporiti gospodarski rast,” rekla je Zabinska-La Monica.

>>>Citigroup degradirao američke dionice, IT sektor

Konferencijski odbor bilježi da je sažimanje u LEI-u ubrzalo. Indikator je u posljednjih šest mjeseci pao za 4.2% u poredbi s 3.8% u semestru prije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (2)

  1. […] je indeks osmišljen radi praćenja i predviđanja uspona i padova u američkim poslovnim ciklusima propao petnaesti mjesec zaredom, što prema sudu neprofitnog Konferencijskog odbora pospješuje izglede da će američko […]

  2. […] Navedeni i drugi indikatori, uključujući postojanu potražnju za radom, sugeriraju da bi Fed ciklus stezanja mogao zaključiti s “mekim prizemljenjem” iako je neprofitni i nevladini Konferencijski odbor prije u srpnju zabilježio signale neposredne recesije. […]

Comments are closed.