PolitikaPreporučeno

Von der Leyen zavjetovala nastavak potpore Kijevu, Putin novi poraz nacista

Posjet predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen Kijevu, 2. veljače 2023.; Foto: Dati Bendo/EC

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u četvrtak je primio visoko izaslanstvo Europske unije predvođeno predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Ruski predsjednik Vladimir Putin istovremeno je evocirao slavnu pobjedu protiv nacizma u Drugom svjetskom ratu kako bi galvanizirao i obodrio naciju.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Ruska je invazija u godinu dana rezultirala razaranjem gradova, stradavanjem desetaka tisuća i iseljavanjem milijuna ljudi.

“Manifestacija nacizma”

Putin je u Volgogradu, nekoć znanom kao Staljingrad, proslavio osamdesetu godišnjicu velebne sovjetske pobjede nad nacističkim snagama i predvidio novu poraz nacista u Ukrajini.

U govoru je snažno osudio odluku Njemačke da na bojišnicu razmjesti svoje Leopard tenkove i ponovio spremnost Rusije na korištenje cjelokupnog vojnog arsenala, uključujući nuklearno oružje.

>>>Medvjedev: je li nuklearni usud ‘distopija, neka luda futuristička prognoza i pakleni šund? Nije.’

“Nažalost vidimo da se ideologija Nacizma u svojem modernom obliku ponovno manifestira i izravno prijeti sigurnosti naše zemlje,” rekao je. “Ponovno i ponovno mi moramo odbiti agresiju kolektivnog Zapada. To je nevjerojatno, ali činjenično: mi smo ponovno pod prijetnjom njemačkih Leopard tenkova okićenih križevima.”

Putin je “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini započeo nakon što je NATO predvođen Sjedinjenim Američkim Državama u siječnju 2022. godine Rusiji odbio pružiti garancije da se neće proširiti do njezinih granica (vanjska poveznica, abc News).

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij; Foto: Dati Bendo/EC

Ukrajina i njezini zapadnjački saveznici inzistiraju da je riječ o ničim izazvanom ratu agresije.

“Bitka demokracija protiv autoritarnih režima”

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, bivša njemačka ministrica obrane čiji je mandat označila proliferacija nacista i korupcije u Bundeswehru, istovremeno je u Kijevu zavjetovala nastavak svesrdne pomoći.

“Ovo je bitka demokracija protiv autoritarnih režima,” rekla je na zajedničkoj konferenciji sa Zelenskim. “Mi ćemo nastaviti sa snaženjem pritiska”.

Ukrajinski predsjednik još je jednom ponovio pozive na snaženje sankcija Rusiji i naoružavanje Kijeva.

“Što se brže i bolje postigne ova zadaća, to ćemo biti bliži poražavanju agresije Ruske Federacije,” rekao je.

Ukrajina je od početka siječnja primila zavjete o zapadnjačkim pošiljkama kolosalne količine oružja, uključujući više od 300 borbenih tenkova i dalekometne rakete s dometom do 150 kilometara.

>>>Lista zapadnjačkog vojnog hardvera, smrtonosne pomoći za Ukrajinu

Kijev se ufa da će s proljećem krenuti u veliku ofenzivu i oslobađanje teritorija s većinskim ruskim stanovništvom.

Moskva je rekla da će eskalacija posredničkog rata produljiti i izmijeniti njegov ishod.

“Što je veći domet oružja dostavljenog Kijevu to ćemo ih dalje morati odgurniti od teritorija koji je dio naše zemlje,” ponovio je u nastupu za rusku državnu televiziju ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Pad potpore u Njemačkoj

Europska komisija i Europsko vijeće postojano inzistiraju da uživaju široku podršku za svoje krvavo posredništvo, no posljednje ankete otkrivaju da potpora građana postojano kopni.

>>>Američki dužnosnik: zamor Ukrajinom istinska je stvar za neke od naših partnera

Primjerice, odluku Berlina o slanju borbenih tenkova i drugog teškog oružja Ukrajini podržava manjina.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Al Jazeera/Reuters