PreporučenoTech

WHO ugledao kraj pandemije

Svijet nikad nije bio bolje pozicioniran da okonča pandemiju bolesti COVID-19, rekao je srijedu lider Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

>>>Svijet zabrinuto promatra širenje novog virusa ususret kineskoj proslavi lunarne nove

“Još nismo tamo. Ali je kraj na vidiku,” izjavio je generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus tijekom virtualne press konferencije.

>>>Danska prva zemlja svijeta koja zaustavlja cijepljenje protiv covida

Reuters procjenjuje da je riječ o najoptimističnijoj izjavi WHO-a od proglašenja globalne pandemije u ožujku 2020. godine.

Virus, koji je u drugoj polovici 2019. godine izronio u Kini do danas je ubio gotovo 6.5 milijuna a zarazio 606 milijuna ljudi.

>>>Kronologija koronavirusa*: SARS–CoV-2

Borba protiv pandemije također je rezultirala velikim društvenim previranjima i nepopularnim politikama.

WHO je rekao da je u posljednjim danima dnevni broj umrlih od bolesti COVID-19 na najnižim razinama od ožujka 2020. godine.

>>>29% procijepljena Kenija zaključila pandemiju | covid endgame

Organizacija je pozvala na oprez i budnost, podcrtavajući mogućnost novih valova virusa potaknutih novim podvarijantama.

“Očekujemo da će u budućnosti biti valova zaraza, potencijalno u različitim vremenskim točkama diljem svijeta uzrokovanih različitim podvarijantama omikrona ili čak različitim varijantama koje izazivaju zabrinutost,” rekla je epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove.

>>>Kraj pandemije, slobodna cirkulacija virusa – ‘život s covidom’ u Britaniji

Tedros je također izvijestio o padu broja novih slučajeva majmunskih boginja uz procjenu da se njihova epidemija u Europi može “eliminirati”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima